Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Våga fråga om doggybag

Göteborgarna är dåliga på att ta med överbliven mat från restaurangen. Det visar en undersökning gjord av Konsument och medborgarservice på Göteborgs stad.

Nu satsar Göteborgs stad på att minska matsvinnet i restaurangbranschen. Restauranger kan få klistermärken att sätta upp, som informerar om att man kan ta med överbliven mat hem.

- Att minska på matsvinnet är ett bra sätt att göra en insats för miljön, samtidigt som man sparar pengar, säger Bibi Mossberg, budget- och skuldrådgivare på Göteborgs stad.

Det kan gälla både restaurangen - och dig som konsument.

Nio av tio Göteborgsrestauranger som deltog i undersökningen har lådor att erbjuda, men det är liten efterfrågan. De uppger dock att det skulle vara billigare att erbjuda doggybags än att ta hand om allt matavfall.

I undersökningen kommer det fram att man som gäst antingen inte vet att möjligheten finns, eller tycker att det är pinsamt att fråga. Något Bibbi Mossberg hoppas att en skylt eller ett klistermärke kan råda bot på.

Fotnot: I marknadsundersökningen medverkade 40 restauranger av blandad typ, samt till 40 personer ute på stan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.