Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Värmande te och goda bakverk

Fyll upp tekannan med het och värmande brygd. Bulla upp med nybakade scones, bullar och smöriga kex. Temyset med afternoon tea värmer och smakar ljuvligt med hembakat.

En liten kaka kan ibland vara allt som behövs. Till det en kopp riktigt hett nybryggt te. Värmen sprider sig i hela kroppen och man får en skön sockerkick. Genast känns livet så mycket bättre. Speciellt om kakan bakats på riktigt smör med kärlek och omtanke. På hösten är det mysigt att fika med lite tyngre och mustigare tillbehör. Smaksätta bulldegen med torkad frukt och nötter. Använda kryddor som kanel, kardemumma och nejlika, det hör också årstiden till.

Ett knep som min mormor lärde mig för att få till perfekta bullar är att degen skall vara lös. Ja, faktiskt så lös att den kladdar fast i handen om man inte är tillräckligt snabb. Häll ut degen på bakbordet och sprid ut en liten mängd mjöl intill. Dela av några degbitar och doppa i mjölet. Forma snabbt med kupad hand en rund bulle och lägg på plåten att jäsa en stund till.

Jag vet inte om det är höstens färger som får mig att längta så mycket efter mustiga och kryddiga smaker. Säkert är det så. Efter en skön promenad i höstens varma strålar smakar te och scones alldeles underbart.

I England som är ett av mina favoritresemål äter man helst smör, sylt och clotted cream till sconesen. Clotted cream är en tjock grädde som påminner om crème fraiche och ingår i cream te. I brist på äkta vara brukar jag vispa crème fraiche för att den skall få en härligt len konsistens.

Sylt kan ibland bli väl sött och då är en rårörd sylt på bär från frysen väldigt fräscht. Använd de bären du har hemma. Tina dem först och rör in aningen socker med lite pressad citronsaft och vips är sylten klar.

En smörig kaka hör också till testunden. Knapriga och frasiga. Den här gången har jag smaksatt med aromatiska kryddor. Citron och lavendel är roliga ihop men om man inte får tag på lavendel gör det ingenting. Det blir gott med bara citron också. Det viktiga är att inte byta ut smöret. En god kaka blir inte god utan smör och massor av kärlek – good afternoon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.