Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Välj rätt i grönsaksdisken

Att handla frukt och grönt kan vara ett lotteri. Först efter att skalet åkt av avslöjas om man gjort ett bra val. Men det finns några knep som man kan använda för att försäkra sig om att det är prima vara.

Här hemma är skördesäsongen på topp just nu. Lådor med äpplen samsas med morötter, sallad och rödbetor. Det mesta är nyplockat och risken att vi går på en nit är ganska liten.

Fast det finns varor som är svårare att avgöra om de är bra eller inte. I de allra flesta fall handlar det om frukt och grönt som kommer långväga ifrån och som måste skördas långt innan de hunnit mogna. Dessutom har många av oss liten erfarenhet av hur de faktiskt bör se ut, lukta och kännas när de är som bäst.

Döljande skal

Några kniviga exempel är mango, fikon, apelsin, majskolv - och kanske framför allt avokado. En gemensam nämnare är att de alla har skal som effektivt döljer ett dåligt exemplar från ett bra.

Så hur gör man då för att välja dem som är bäst och godast?

En som har lång erfarenhet i ämnet är Agim Dabiqaj, torghandlare sedan 20 år tillbaka. Enligt honom är det viktigaste att frukterna och grönsakerna är nyskördade och inte har några större skador.

Hur vet man att det är nyskördat?

- Det ser man bland annat på bladen, om de fortfarande är gröna och friska, säger han och visar på majskolvarna samtidigt som han pekar på den bruna tofsen och förklarar att det är ett gott tecken att den är kvar.

Är tofsen borta är majskolven gammal och troligtvis torr inuti.

Nyskördat och fräscht gäller även kryddgrönt som dill, koriander och persilja. Agim Dabiqaj påpekar att kryddor i buntar eller lösvikt är bäst.

- Man ska inte köpa dem som odlats i krukor. Många tror att de är bäst men de är lurade. Krukodlade kryddor får inte samma smak som dem som odlats i ett land.

Klämknepet

Förutom synen är lukt och känsel bra redskap för att välja rätt. En ananas som är mogen doftar starkt sött vid roten. En mogen mango ska lukta gott, inte ha några yttre skador och så ska den ge efter lite när man trycker på den. Klämknepet kan man använda på mjuka frukter och grönsaker som fikon, mango eller avokado. Men det gäller att inte pressa för hårt utan hantera råvaran varsamt, påpekar Agim Dabiqaj och demonstrerar på en utvald avokado.

- Man får absolut inte trycka in fingrarna utan man ska klämma försiktigt med hela handen, annars förstör man den.

Men det händer ju att en avokado som känns bra ändå är brun inuti. Där har Agim Dabiqaj ett knep som han ibland använder sig av.

- Längst upp finns en liten knopp. Drar man bort den och det är brunt därunder är den dålig. Men om det är grönt är avokadon fin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.