Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Välj och vraka bland goda tomater

Saftiga, söta och i fler färger än intensivt rött. Prova små gula, ovala orange, pyttesmå söta röda och avlånga orangeröda med gröna strimlor. Ingen råvara är mer användbar än just tomater.

Vad vore mitt kök utan tomater? Antagligen väldigt trist och färglöst när man är så tokig i tomater som jag är.

Söta, syrliga och användbara i en rustik och kärleksfullt tillagad tomatsås. Välj tomaterna med omsorg. Välmogna och aromatiska tomater är bäst. Koka ner till kittlande ljuvlig röd glädje att ringla över pizzan, pastan eller doppa nybakat bröd i.

Kokt tomatsås är kanske i all sin enkelhet bland det godaste som finns men jag har upptäckt en annan favorit. Rå tomatsås som jag gärna gör och serverar som kall soppa eller sås. Den råa tomatsåsen påminner om den spanska kalla soppan gazpacho.

Där finns samma friskhet i kombination med syra från citron och fruktig vinäger. Jag smaksätter med vitlök och färsk röd spansk chili, utan att det för den delen blir allt för stark. Väl mogna skall tomaterna vara för att såsen skall bli bra. Om du har egenodlade så kan du vara säker på att såsen blir fantastisk.

När man tillagar tomater så blir antioxidanten lykopen som finns i tomater ännu mer verksam. Ja, man blir smått lycklig! Tomater är så gott att man kan äta dem på flera olika sätt. Och det finns dessutom många olika sorters tomater att välja. Som stora bifftomater. Dela i halvor och ugnsbaka med vitlök, örter, sardeller och kapris. Knappast svårt att göra och fint att sätta fram på bordet tillsammans med fisk, till exempel en saftig bit halstrad eller ugnsbakad vit fiskfilé.

Näst tomatsåsen är tomatsallad en god favorit. Jag passar gärna på att göra tomatsalladen färgsprakande och spännande med tomater i olika kulörer och former. Men jag vill även blanda in en annan goding som är mogen nu – saftiga nektariner som matchar tomatens sötma och syra på ett bra sätt. Det är förvånande vad god tomatsalladen blir då tillsammans med buffelmozzarella och basilika.

Egentligen är det ganska lätt med solmogna tomater. Vad du än väljer att laga så ger de en fin upplevelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.