Välj och vraka bland goda tomater

ANNONS
|

Vad vore mitt kök utan tomater? Antagligen väldigt trist och färglöst när man är så tokig i tomater som jag är.

Söta, syrliga och användbara i en rustik och kärleksfullt tillagad tomatsås. Välj tomaterna med omsorg. Välmogna och aromatiska tomater är bäst. Koka ner till kittlande ljuvlig röd glädje att ringla över pizzan, pastan eller doppa nybakat bröd i.

Kokt tomatsås är kanske i all sin enkelhet bland det godaste som finns men jag har upptäckt en annan favorit. Rå tomatsås som jag gärna gör och serverar som kall soppa eller sås. Den råa tomatsåsen påminner om den spanska kalla soppan gazpacho.

ANNONS

Där finns samma friskhet i kombination med syra från citron och fruktig vinäger. Jag smaksätter med vitlök och färsk röd spansk chili, utan att det för den delen blir allt för stark. Väl mogna skall tomaterna vara för att såsen skall bli bra. Om du har egenodlade så kan du vara säker på att såsen blir fantastisk.

När man tillagar tomater så blir antioxidanten lykopen som finns i tomater ännu mer verksam. Ja, man blir smått lycklig! Tomater är så gott att man kan äta dem på flera olika sätt. Och det finns dessutom många olika sorters tomater att välja. Som stora bifftomater. Dela i halvor och ugnsbaka med vitlök, örter, sardeller och kapris. Knappast svårt att göra och fint att sätta fram på bordet tillsammans med fisk, till exempel en saftig bit halstrad eller ugnsbakad vit fiskfilé.

Näst tomatsåsen är tomatsallad en god favorit. Jag passar gärna på att göra tomatsalladen färgsprakande och spännande med tomater i olika kulörer och former. Men jag vill även blanda in en annan goding som är mogen nu – saftiga nektariner som matchar tomatens sötma och syra på ett bra sätt. Det är förvånande vad god tomatsalladen blir då tillsammans med buffelmozzarella och basilika.

ANNONS

Egentligen är det ganska lätt med solmogna tomater. Vad du än väljer att laga så ger de en fin upplevelse.

Om dina tomater är på gång att bli dåliga och börjar bli mjuka är de perfekta att använda i en tomatsås. Ställ såsen i kylen och använd som smaksättning till pastan, grytan eller som dippsås. Tomater är väldigt känsliga för kyla och värme och smakar som mest om de är rumstempererade. Lägg inte fram fler än du tänker använda eftersom de annars snabbt blir mjuka och övermogna.

Vad är hemligheten bakom en riktigt god tomatsås? Goda tomater såklart! När det är säsong för solmogna saftiga tomater är givetvis färska tomater att föredra. Börja med att blanchera tomaterna i hett vatten för att bli av med skalet. Koka upp en kastrull med vatten och skär ett kryss i skalet på toppen av varje tomat. Sjud någon minut och skala sedan tomaterna när de svalnat. Kärna ur tomaterna och sjud tomatsåsen i 10-15 minuter med olivolja av bra kvalité tillsammans med salt, svartpeppar och vitlök. Den som vill kan krydda upp tomatsåsen med basilika eller finhackad chili som får puttra med och sätta smak.

ANNONS