Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Två goda rätter med rött ris

Rött ris. Det lät så inspirerande, så nu vill jag pröva det.
Läste i GP om gryn och sädesslag i olika former. I artikeln ströddes lovord över rött ris. Det lät så inspirerande, så nu vill jag pröva det, och då undrar jag var man får tag på det?
Tack på förhand!
HK

Kul att du uppmärksammat rött ris. Precis som det finns olika färger på quinoafrön finns det olika färger på ris. Riset är rött eftersom det växer i en särskild jord som är röd till färgen. Det ris som oftast hittas i handeln är rött råris från Camargue i södra Frankrike, men det finns även från andra länder som Nilenområdet i Egypten och Podalen i Italien.
I Asien finns även en variant av riset som inte är lika rött och som används i en del sötsaker och desserter. Riset är rundkornigt, vitt inuti och ko-rallrött utanpå. Det är rikt på mineraler och fibrer. Smakmässigt är det lite nötigt. Man bör vara uppmärksam när man kokar det så att man inte överkokar, det blir lätt gröt. Finns att köpa i välsorterade hälsok ostaffärer.
Här kommer två goda recept. Den ena är ett varmt, matigt tillbehör som är jättegott till grillat och den andra är en ljummen vegetarisk sallad.
RISOTTO PÅ RÖTT RIS
Ingredienser: 3 dl rött ris, 1 dl svarta linser, 1 gul lök, 2 msk kallpressad rapsolja, en halv selleristjälk, 2 krm cit-rontimjan, 7-8 dl liter hönsbuljong, 1 dl vitt vin, 1 klick smör
Gör så här: Finhacka löken och sellerin och lägg i en tjockbottnad panna tillsammans med oljan. Lägg i riset och fräs ihop under omrörning i några minuter. Finhacka timjan och lägg i. Häll i buljongen lite i taget under omrörning. "Bygg" din risotto genom att hela tiden röra i lite vätska. Lägg i linserna efter 25 minuter. Låt sjuda i 30-40 minuter tills riset är "al dente" med tuggmotstånd, fyll hela tiden på med lite vätska, smaka av med salt och peppar, häll i vinet, låt koka upp, rör om tillsammans med en klick smör, smaka av med salt och peppar och lägg på lock drag av från värmen. Låt vila i 10 minuter innan servering. Gott till ugnsbakad fisk, grillat och mycket annat.
LJUMMEN SALLAD PÅ RÖTT RIS MED GRILLAD HALLOUMI
Ingredienser: 4 bitar halloumi ost (ca 80 styck), 3 dl rött ris, 1 grönsaksbuljongtärning, 6 dl vatten, 250 gr cocktailtomater, 1 rödlök, 1 morot, 50 gr ruccola
Till dressingen: 2 msk olivolja, 1 tsk vit balsamvinäger, 2 tsk dijonsenap, 1,5 dl turkisk yoghurt, 7-8 basilikablad, salt och peppar.
Gör så här: Blanda vattnet med den smulade buljongtärningen i en kastrull. Skölj riset några gånger i kallt vatten, för att skölja bort stärkelsen, häll av vattnet och lägg i buljongen, låt vattnet koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i 30-40 minuter (smaka av, det är olika från ris till ris). Tag av från spisen och låt stå och svalna under lock. Häll av ev vätska. Finstrimla basilikan och blanda samman dressingen. Klyfta cocktailtomaterna, skala och strimla moroten fint, skär löken i ringar, skölj ruccolan. Grilla osten så att den får fina ränder i en grillpanna eller stek i en teflonpanna.
Blanda samman hälften av dressingen med riset och grönsakerna. Spara några rödlöksringar och lite ruccolablad att garnera med, servera med en klick dressing bredvid osten och rissalladen. Några drag med svartpepparkvarnen.
Lite snabbfakta om halloumiost: En vit ost med gummiaktig konsistens och lite salt smak som äts mycket på Cypern och i nordöstra Medelhavet. Smälter inte när den tillagas utan får en krispig skorpa på utsidan och en mjuk inre. På Cypern steks den oftast och serveras med härlig tomatsallad. God även att servera varm med honung och rostade valnötter.
Finns att köpa i välsorterade matvaruaffärer, kan bytas ut mot fetaost.