Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trerätters med vårens alla smaker

När björkarna äntligen slagit ut är det dags för mer grönt på tallriken. I dag bjuder vi på en lättlagad vårmeny för alla smaker. Hylla våren med en läcker middag.

Det är samma vidunderligt befriande känsla varje år. Kål och rotfrukter i all ära, det är bra mat och sådant vi borde äta mer av, inte minst för att rädda vår planet. Men när det nya och ärtigt pigga börja spira i grönsaksdisken – ja, då vaknar både smaklökar och matlagningslusten till liv ur vinterdvalan. Man blir som pånyttfödd när det gäller inspiration och skaparglädje.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Så här års skulle jag personligen kunna äta sparris såväl morgon, middag, kväll. Och när rädisorna knastrar så där läckert och ramslöken färgar skogen med sin gröna vitlöksdoftande heltäckningsmatta – då vill man bara kasta sig över stekpannor och kastruller. Det är i alla fall så undertecknad funkar.

För att dela med mig av min ystra entusiasm över vårens råvaror har jag därför komponerat en anspråkslös meny. Speciellt med tanke på alla läsare därute med ögon känsliga för grönt. Som den berömda pricken över i:et ingår även vårlamm. Den milda fina lammsmaken som är så typisk för årstiden gifter sig förunderligt väl med grönsaker när de är som spädast.

Hör du till dem som helst undviker kött kan du förslagsvis byta ut lammkotletterna mot halloumi och korta ned tillagningstiden en smula.

Till dessert blir det förstås rabarber; mycket mer vår än så kan det ju knappast bli. Och i sällskap med söta maränger, vispad grädde och krämig vaniljglass blir det en njutning som är svår att tacka nej till. Precis som våren själv.

Hämta lite inspiration, knyck några av recepten eller laga dig igenom rubbet. Huvudsaken är att du skriver in våren i köksalmanackan och passar på att fira dess ankomst med säsongsanpassade råvaror och unnar dig en stund i solen.

Because you’re worth it.

Burrata är en krämigare form av mozzarella och passar väldigt bra till stekt sparris. Här med en touch av apelsin, mandel och oliver.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Sparris med apelsin­gremolata, burrata och mandel

Till 4 portioner, 15 minuter

En lättlagad liten förrätt med mycket vårkänsla och sköna smaker.

• 1–2 knippen grön sparris

• olivolja

• flingsalt

• 1 burrata eller mozzarella

• 50 g skållad mandel

• cirka 1/2 dl svarta oliver

• 1 apelsin

• 1 liten knippa persilja, finhackad

• 1 vitlöksklyfta

• nymalen svartpeppar

Bryt av ändarna på sparrisen. Stek stjälkarna i lite olja i 2–4 minuter (beroende på tjocklek) eller tills den börjar få lite färg, men fortfarande har spänsten kvar. Fördela på assietter och strö över lite flingsalt. Bryt över burrata eller mozzarella.

Hacka mandel och oliver ganska grovt. Blanda rivet apelsinskal med persilja och vitlök.

Strö persiljeblandning, oliver och mandel över alltsammans. Pressa över lite apelsinsaft och ringla över extra olivolja. Salta och peppra och servera genast.

Bjud på vårlamm i grönt sällskap. Ärtor, bönor, broccoli, purjo eller sparris – allt funkar. Särskilt med en god myntasalsa till.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Lammkotletter med myntasalsa och vårgrönt

Till 4 portioner, 30 minuter + minst 30 minuters marinering

En smart och fräsch allti-i-ett-rätt. Ta de grönsaker du gillar och får tag på.

• 4–8 lammkotletter, beroende på storlek

• 1 kruka mynta, grovhackad

• 2–3 kvistar rosmarin

• olivolja

• 1/2 citron

• 3 vitlöksklyftor, skalade och tilltryckta

• nymalen svartpeppar

• 25 g smör

• 2 små purjolökar, skivade

• 1 knippa grön sparris, i bitar

• broccoli i buketter

• 1 dl kycklingbuljong

• cirka 400 g tinade bondbönor, sojabönor eller ärtor

• flingsalt

Salsa:

• cirka 1 dl hasselnötter

• 1–2 krukor mynta

• 1 msk kapris, avrunnen

• 1 citron

• 1–2 dl olivolja

Torka av kotletterna och lägg i en plastpåse med mynta, rosmarin, olivolja, rivet citronskal och saft, vitlök och generöst med peppar. Gnugga in i köttet i påsen och låt vila i minst 30 minuter eller över natten.

Rosta nötterna i torr stekpanna tills de börjar dofta och få lite färg. Svep in i en kökshandduk och gnugga av skalen. Mixa hastigt med mynta (spara lite till dekor) och kapris. Tillsätt rivet citronskal och -saft. Häll i lite olivolja i taget medan du fortsätter mixa till en lagom tjock sås.

Lägg kotletterna med marinaden i en långpanna, ringa över lite olja och strö över flingsalt.

Stek i 225 grader (200 för varmluft) på översta falsen i 10 minuter tills fettet börjat smälta och köttet är lagom rosa för din smak. Lyft över på fat och täck med folie.

Låt smöret smälta i långpannan som kotletterna låg i. Lägg i purjolök och broccoli och kör in i ugnen i 5 minuter. Tillsätt sparris, kycklingbuljong, bönor och/eller ärtor och tillaga i ytterligare 2 minuter eller tills grönsakerna mjuknat lite.

Vänd eventuellt kotletterna hastigt i het panna så att de får lite färg. Placera ovanpå grönsakerna och skeda över lite salsa. Riv över extra citronskal och garnera med myntablad.

Servera med resten av salsan bredvid.

Vem kan motstå en marängsviss? Särskilt när den får en extra piff av syrlig ugnsbakad rabarber.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Marängsviss med ugnsbakad rabarber

Till 4 portioner, 40 minuter

Lika enkel som älskad dessert. Här bryts allt det söta av med syrlig rabarber.

• cirka 400 g rabarber

• socker

• 3 dl vispgrädde

• cirka 15-20 maränger

• 1 l vaniljglass

• färsk mynta

• kolasås på tub

Skär rabarbern i bitar, cirka 4 centimeter. Fördela på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite socker. Baka i ugnen i 175 grader i cirka 20–30 minuter eller tills de mjuknat.

Vispa grädden ganska lös.

Varva maränger med rabarber, grädde och glass i skålar. Garnera med mynta och ringla över kolasås för extra sötma.

Att dricka till

Domaine de Collavery (2859), 92 kronor.

Alkoholfritt: Jacob’s Creek UnVined Rosé (1907), 59 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.