1/3

Tre goda höstgrytor

Gör en bekväm och mustig ­gryta i ­helgen. Matskribenten Maria ­Zihammou har stått vid spisen och puttrat ihop tre nya höst­favoriter. Kycklinggryta med chorizo, nord­afrikansk ­lammtajine och en krämig ­fläskgryta med äpple och svamp.

Vilken matperson är du? Om du ställer ­frågan till mig just nu, så här på hösten, då är jag definitivt en mustigt puttrande ­gryt­person. Maten som gör mig på bät­tre ­humör och tinar upp mitt innersta ­väsen. Det är ju enkelt också, grytan sköter ofta sig själv på spisen. Effektiv matlagning som också sprider välbehagliga dofter.
Speciellt när man kan ställa fram en allt-i-ett rätt på bordet där alla tänkbara godsaker får samsas. Som fläskgrytan där grädde och svamp utgör basen och sedan toppas med ett syrligt tillbehör – i det här fallet svenskt äpple som stekts tillsammans med balsamvinäger, timjan och honung. Fläskkött kan gärna kryddas upp rejält och tål en hel del tuffa smaker för att komma till sin rätt – och bli helrätt. Jag vill gärna servera ugnsbakad potatis som först får rosta med olivolja och mot slutet en klick smör som sätter den där runda, fina och nötaktiga aromen som ingen kan tacka nej till.
Jag gillar även grytor där man i stället använder kryddor tillsammans med torkad frukt som bas. Alla är inte vän med kombinationen men om du inte provat så kan jag nästan lova att det blir en hit, speciellt när du använder lammkött tillsammans med kanel och torkade plommon. Saffran finns också med i min nordafrikanska lammtajine som kräver sin tillagningstid. Men när grytan sköter sig själv känns jobbet i köket knappast jobbigt. Jag väljer också att göra en kryddig kycklinggryta med tomater och chorizo som får avsluta helgens matresa i grytriket.
Dra ner på tempot och stig in i värmen – hoppas att ni kära läsare får glädje av helgens gryttema. Smaklig spis!

 

Några gryt-tips att tänka på:
– Grytor av olika storlekar i gjutjärn, metall och emalj kommer garanterat att glädja dig i många år framåt om du tar väl hand om dem. Skölj ur gjutjärnspannan med varmt vatten och torka den ren. Använd aldrig diskmedel och smörj in den med lite matolja om du inte använt den på ett tag, för att den inte ska rosta.

– Salta inte för mycket i ­början. När man lagar en gryta är det bättre att tillsätta mer salt mot slutet för att justera smaken så den blir som man vill ha den. Tänk också på att använda en ugnssäker gryta som exempelvis gjutjärnsgryta med tättslutande lock när du lagar grytan i ugnen.

– Gör gärna grytor med kött och kyckling eller bönor­­ dagen innan. Nästa dag är grytan godare efter­som den hinner ­utveckla alla smaker under tiden den får stå till sig i ­kylen. Smart sätt att laga mat när du vill vara ute i god tid.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.