Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomatsoppa med färska örter

Tomatsoppa på burk är väl okej, men lämnar knappast några smakmässiga spår efter sig. Annat är det med den hemlagade, smaksatt med färska örter. Testa och njut!

För 4 personer, 40 minuter

1 kg mogna tomater

1 gul lök

2 stjälkar blekselleri

2 msk olivolja

1 msk grovt hackad färsk basilika

1 tsk hackad färsk timjan

1 vitlöksklyfta

12 dl vatten

2 msk koncentrerad kyckling- eller grönsaksfond

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 nypa socker

salt och vitpeppar

Att äta till:

4 skivor vitt bröd

1. Hacka den gula löken. Flå tomaterna och ta bort såväl skal som kärnhus. Hacka tomat grovt och fin hacka blekselleri.

2. Fräs samman allt med olivolja i en rymlig kastrull. Pressa i vitlöken och späd med vatten. Tillsätt koncentrerad kyckling- eller grönsaksfond samt basilika och timjan.

3. Koka upp och sjud i tio minuter. Mixa den helt slät. Koka upp och red lätt med majsstärkelse löst i vatten. Sjud i fem minuter efter avredningen. Smaka av med socker, salt och peppar strax före serveringen. Skär brödet i sockerbitsstora tärningar som steks i olja och serveras som tillbehör.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.