Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tisdagssoppa

En enkel kött- och grönsakssoppa med kokta korngryn kallades förr för tisdagssoppa. En, sägs det, genuint svensk soppa som vi borde äta lite oftare.

För 4 personer, 35 minuter

400 g rökt sidfläsk

1 msk rapsolja

2 dl tärnad kålrot

2 dl tärnad rotselleri

2 dl skivad morot

1 dl tärnad palsternacka

1 dl strimlad purjolök

12 dl vatten

2 tärningar kött-, kyckling- eller grönsaksbuljong

2 msk hackad bladpersilja

2-3 kvistar färsk timjan

salt och peppar

Att äta till:

1 dl klippta korngryn

3 dl vatten

1/2 tärning grönsaksbuljong

Gör så här:

1. Skär bort eventuell svål från fläsket innan det strimlas. Skala och skär ned rotsakerna.

2. Fräs fläsket med olja i en rymlig kastrull. Vänd ned rotsakerna. Efter någon minut tillsätts vatten och buljongtärningar.

3. Koka upp och sänk värmen. Krydda med hackad persilja och timjan. Sjud i 15-20 minuter. Kontrollera att rotsakerna är mjuka. Salta och peppra.

Koka korngrynen för sig under lock i vatten smaksatt med grönsaksbuljong i 20 minuter. Sila av vätskan och rör ned grynen i den färdiga soppan.