För 4 personer, 35 minuter
400 g rökt sidfläsk
1 msk rapsolja
2 dl tärnad kålrot
2 dl tärnad rotselleri
2 dl skivad morot
1 dl tärnad palsternacka
1 dl strimlad purjolök
12 dl vatten
2 tärningar kött-, kyckling- eller grönsaksbuljong
2 msk hackad bladpersilja
2-3 kvistar färsk timjan
salt och peppar
Att äta till:
1 dl klippta korngryn
3 dl vatten
1/2 tärning grönsaksbuljong
Gör så här:
1. Skär bort eventuell svål från fläsket innan det strimlas. Skala och skär ned rotsakerna.
2. Fräs fläsket med olja i en rymlig kastrull. Vänd ned rotsakerna. Efter någon minut tillsätts vatten och buljongtärningar.
3. Koka upp och sänk värmen. Krydda med hackad persilja och timjan. Sjud i 15-20 minuter. Kontrollera att rotsakerna är mjuka. Salta och peppra.
Koka korngrynen för sig under lock i vatten smaksatt med grönsaksbuljong i 20 minuter. Sila av vätskan och rör ned grynen i den färdiga soppan.