The Monsoon
The Monsoon

The Monsoon

ANNONS
|

Det har blivit dags att röra sig västerut, bort från krogutbudet i Linné och Vasastan, och prova något annat. Vi landar därför på indiern The Monsoon på Frölunda torg, med utsikt mot bussarna. Om man inte vill äta på plats kan man även köpa mat för avhämtning.

Det visar sig att det en söndagseftermiddag bara finns ett fåtal lediga bord i lokalen.

Här trängs barnfamiljer, pensionärer och par, med både tantgäng och grabbgäng. Ett populärt ställe. Och det är inte drickande som lockar, för här finns inget starkare än folköl att tillgå. I stället är det den prisvärda maten.

Vi är två personer och när vi ätit oss mätta på förrätter, huvudrätter och efterrätter, samt druckit både öl och lassi, landar notan på sammanlagt 526 kronor. På The Monsoon kan man alltså få en riktig brakmåltid för en ganska ynka peng. Så hur smakar det?

ANNONS

Jovars, både bättre och sämre. Menyn är lång och valmöjligheterna oändliga, men när något så otypiskt som chili cheese toast finns på menyn är det nästan ett måste. Lök, chili och smält ost på tre små formbröd, med kryddig dippsås. Kanske inte så sofistikerat, men vem bryr sig när magen vrålar? Det är klart att det är gott.

Själv äter jag chicken pakora, kycklingfilé panerad i kikärtsmjöl och kryddor, därefter friterad. Lite torrt, och ingen särskilt tjusig uppläggning, här hålls det enkelt. Men fortfarande gott, med mycket smak och härlig krispighet.

Biff balti, i sås av granatäpple, paprika och mango chutney, får även den gott betyg för kryddningen, även om det är lite för lite salt. Såsen får omdömet underbar av det såsälskande sällskapet, medan köttet får nöja sig med ett okej.

Själv har jag gått på den vegetariska linjen och testar något annat än den eviga palak paneer. I stället blir det malai kofta, biffar av potatis och färskost i en mild sås, som även den hade vunnit på lite mer salt. Biffarna är krämiga, fulla av mjuk ost och grönsaker, och inte alls sådär falafel-torra som man hade kunnat befara. Den gräddiga såsen är riklig och smakrik.

ANNONS

Det enda kruxet är de svarta bitarna av någonting som dyker upp som hårda små otrevligheter i tuggorna. Det känns inte så trevligt att plocka dem ur munnen och lägga på fatet, men ner kommer de inte. Det gör däremot naan-brödet, även här har vi valt varianten med ost. Det är en sådan dag.

Eftersom portionerna är rikliga är vi ganska mätta vid det här laget med dundrar ändå på med en kulfi, glass med nötter och kokos, respektive standardglass med mangosås.

Kulfin låter sig väl smakas, men de ledsna tillbehören i form av någon apelsinbit hade kunnat skippas.

Glassen har den där frysta konsistensen som man helst slipper, mangosåsen smakar inte särskilt mycket.

Då är jordgubbslassin, som här är som en matig milkshake, en bättre dessert.

Fakta

Mat: Brett utbud av indiskt, utan pretentioner.

Dryck: Folköl och lassi.

Förrätt: 30-50 kr

Huvudrätt: 69-140 kr

Efterrätt: 40-45 kr

Öl: Mariestads 3,5 % 50 cl 45 kr

Plus - Billig, god mat som tilltalar en bred publik.

Minus - Servicen hade kunnat vara lite mer alert.

ANNONS