Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tar kål på allvar

Den är robust, äkta och trendigt nordisk. Och för Pelle ­Danielsson har kålen alltid ­varit en oumbärlig ­ingrediens. I sin nya kokbok Kål berättar han varför.

Du kanske inte tänker på kål som världens hippaste råvara. Men det finns kockar som kan förvandla ett helt vanligt vitkålshuvud till husmanskost de luxe. Med enkla knep och kärlek till nordiska råvaror skapar kocken Pelle Danielsson matupplevelser för alla. Som i sin nya kokbok där han har samlat sina mest älskade kålrecept.

– Jag började för tre år sedan med att skriva på en helt annan bok men gav upp. Det blev för mycket jobb. I stället kom jag och en vän på idén med att göra en lite enklare kokbok om kål som jag är väldigt förtjust i, säger Pelle.

Det finns en äkthet i Pelles matlagning. Han har i 30 år kockat på samma adress i Linné. Restaurang Hos Pelle är en populär institution för den som gillar vältänkt svensk husmanskost. Robusta råvaror som högrev, kål och strömming som i dag är trendiga har alltid tilltalat Pelle.

– Jag trycker strömming är en underskattad råvara som verkligen borde få en pil uppåt. Och kål är väldigt gott även till strömming, säger Pelle.

Strömmingen som senare skall stekas frasig ligger i en skål och marineras med vitlök, kryddor och senap. På spisen i Pelles moderna kök puttrar en stor gryta med kålsoppa. Han berättar att vitkål behöver lång tid på sig att mogna till i smaken. Pelles soppa har därför kokats klar dagen före och får nu ett uppkok på spisen. Han tar ett smakprov på soppan. Ler nöjt och undrar om jag vill prova. Soppan har en fin sötma som Pelle berättar kommer från äpplemust och honung som tillsatts för att runda av och förhöja den goda kålsmaken.

– Korv är också gott att lägga ner, gärna grynkorv, berättar Pelle.

Om korv kan han mycket. När Pelle växte upp i Kumla drev hans far korvfabrik. Pelle kunde komma hem efter skolan och hade han tur så var pappan i slutfasen med rökningen av sina berömda falukorvar.

– Om någon korv hade spruckit kunde pappa skära upp en tjock skiva och ge mig direkt i handen. Kan du förstå den doften och smaken. Jag minns den än i dag, säger Pelle.

Pelles matlagning har många likheter med en av våra mest kända kockar genom tiderna, Tore Wretman. Precis som Tore ser han det som ett kall att bevara den svenska matkulturen.

– Jag har alltid gillat Tore Wretmans kokböcker och kallar honom för min mentor. Hur gott är det inte med kålpudding och rårörda lingon? Gör gärna kålpuddingen klar dagen innan så blir den ännu godare, tipsar Pelle.

Han tycker att man skall utgå från det man har hemma i kylen. Med kål, potatis, örter, lagrad ost och smör kan man laga väldigt god mat. Just den känslan för svensk mat vill Pelle sprida till alla. Få oss att se på svensk mat med stolthet, precis som han själv alltid gjort. Nyfiken som han är har han alltid tagit in nya influenser och inspirerats av unga kockar som kommit för att jobba på hans krog. Det syns också i hans kokbok. Där finns Pelles egen touch på svenska klassiker som kålsoppa och kålpudding. Men han har också blandat in nya smaker som grekisk kålrisotto och apelsingratinerad broccoli.

– Broccoli är en grönsak som är både vitaminbomb och spargris. Den kostar väldigt lite och innehåller massor av nyttigheter, berättar Pelle.

I en skål på bänken ligger marinerad rödkål. En strålande vacker kålsort som Pelle först har skivat i tunna strimlor och marinerat ett par timmar med salt. Det gör att kålen mjuknar och lättare drar åt sig den goda dressingen med äpplecidervinäger som senare skall tillsättas. Till salladen serverar Pelle päron som ugnsbakats mjuka, krämig blåmögelost och rostade valnötter.

– Mitt bästa tips för att få människor att laga mer svensk mat är att göra min blomkålssoppa. Den är verkligen enklare än enkel. En hälsosoppa med få ingredienser som alla kan göra.

PS Läser du detta i mobilen? I din GP-app för Iphone eller Android hittar du recepten under Relaterade artiklar. För andra mobiler hänvisar vi till www.gp.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.