Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Surrad makrill med kryddgrönt och syrliga rabarber

På kusten gillar man att surra makrill. Steka fisken knaprig i smör och sedan hälla ner mjölk eller grädde i pannan. Syrlig rabarber och fisklyckan är total.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

4 personer

ca 45 MINUTER

Syrlig rabarber

4–5 stjälkar rabarber

1/2 dl vatten

1/2 dl råsocker

8 makrillfiléer

1 liten bunt persilja

1 msk finhackad dill

1 msk finhackad gräslök

salt och nymald vitpeppar

Panering

1 ägg

ströbröd

smör

2–3 dl grädde

salt och nymald vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg i en ugnsform och häll över vatten och strö över socker. Baka mitt i ugnen i ca 10–15 minuter tills rabarbern känns mjuk.

Lägg fisken med skinnsidan nedåt på en skärbräda. Finhacka persiljan mycket fint och blanda med dill och gräslök. Fördela ut över fisken och krydda med salt och peppar. Lägg samman filéerna två och två, köttsidorna mot varandra. Vispa ägget lätt i ett djupt fat och häll ut ströbröd på ytterligare ett fat. Vänd först makrillen i ägget och därefter i ströbrödet. Hetta upp smör i en panna och stek fisken knaprigt gyllenbrun på bägge sidor. När fisken fått fin färg tillsätts grädden. Koka samman till simmig konsistens i ca 3–4 minuter. Smaksätt med finhackad dill och smaka av med salt och nymald vitpeppar. Servera med kokt potatis och sötsyrlig rabarber.