På kusten gillar man att surra makrill. Steka fisken knaprig i smör och sedan hälla ner mjölk eller grädde i pannan. Syrlig rabarber och fisklyckan är total.
4 personer
ca 45 MINUTER
Syrlig rabarber
4–5 stjälkar rabarber
1/2 dl vatten
1/2 dl råsocker
8 makrillfiléer
1 liten bunt persilja
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök
salt och nymald vitpeppar
Panering
1 ägg
ströbröd
smör
2–3 dl grädde
salt och nymald vitpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg i en ugnsform och häll över vatten och strö över socker. Baka mitt i ugnen i ca 10–15 minuter tills rabarbern känns mjuk.
Lägg fisken med skinnsidan nedåt på en skärbräda. Finhacka persiljan mycket fint och blanda med dill och gräslök. Fördela ut över fisken och krydda med salt och peppar. Lägg samman filéerna två och två, köttsidorna mot varandra. Vispa ägget lätt i ett djupt fat och häll ut ströbröd på ytterligare ett fat. Vänd först makrillen i ägget och därefter i ströbrödet. Hetta upp smör i en panna och stek fisken knaprigt gyllenbrun på bägge sidor. När fisken fått fin färg tillsätts grädden. Koka samman till simmig konsistens i ca 3–4 minuter. Smaksätt med finhackad dill och smaka av med salt och nymald vitpeppar. Servera med kokt potatis och sötsyrlig rabarber.