Supernyttiga och goda att rosta i ugn

Rädisor är äkta sommarmat. Fräscha, lätta och krispiga. Dessutom är de proppfulla med vitaminer och andra nyttigheter. Passa på att frossa i rädisrosa.

ANNONS
|

De är inte bara vackra att se på och goda att knapra på – de är dessutom supernyttiga. Rädisor har nämligen en renande effekt på kroppen och rensar alltifrån tarmar till andningsvägar och njurar.

Det finns med andra ord inga anledningar att inte kalasa på rädisor, särskilt inte så här års när de är nyupptagna och rasande goda och fräscha.

Dyrkas på olika vis

Vissa dyrkar dem med salt, andra skivar dem helst och lägger på macka. Personligen är jag väldigt förtjust i att slänga ned drösvis med rädisor i sommarsallader. Inte minst för deras inneboende läckra knaprighet, vilket är en avgörande faktor i hur man lyckas med en perfekt sallad. Lite knaster säger så mycket.

ANNONS

Men det är absolut värt att testa att blanchera eller ångkoka dem lite lätt för att upptäcka rädisans mångsidighet. Inte bara blir de vackert blekrosa, de får också en häftig och väldigt annorlunda konsistens och lite mildare smak jämfört med när de serveras råa. De är också otippat goda att grilla eller rosta i ugnen.

Förädlad rättika

Rädisor är en förädlad form av rättika, den betydligt större och vita rotfrukten med liknande egenskaper. Vi svenskar började inte kalasa på rädisor förrän på 1700-talet. Dess peppriga smak kommer från substansen senapsolja. Det finns massor av olika typer. Från de vita avlånga som kallas istappar, till runda små röda eller ceriserosa med vit topp. Och så här års är det gudskelov hyfsat lätt att hitta svenska rädisor i butiken.

De är enkla att odla själv, men bör skördas ofta och får inte sakna vatten, då riskerar de att bli träiga och alltför skarpa i smaken. De håller sig någon vecka i kylen, men ju färskare desto godare. Om rädisorna hunnit bli trötta och ledsna brukar de piggna till tämligen omgående om de får bada i iskallt vatten. Tar man dessutom av blasten håller de oftast lite längre.

Den enda risken med rädisor är att man riskerar att tjuväta hela knippet redan innan man ens hunnit börja med maten. För tar man en är det svårt att sluta. Som chips – fast snyggare och bra mycket nyttigare.

ANNONS

Rädissallad med gurka och burrata

För 2 portioner, 10 minuter + 30 minuters marinering

Sommar och rädisor hänger ihop. Så är det bara. Och när solen står som högst på himlen smakar gurkan som allra, allra bäst. Här har jag kombinerat två av mina favoriter i en superenkel sallad med en piffig limedressing. Burrata är en ljuvligt krämig färskost som passar perfekt till, men helt vanlig mozzarella duger minsann finemang det också. Ta två ostar om ni är fyra.

  1. 1 stor knippa rädisor
  2. 1 gurka
  3. 1 liten nypa chiliflakes
  4. 1/2 tsk socker
  5. 1/2 tsk salt
  6. 1 lime
  7. olivolja
  8. blandade valfria örter (mynta, basilika)
  9. flingsalt
  10. nymalen svartpeppar
  11. 1 burrata eller mozzarella

Skölj och ansa rädisorna och dela dem i mindre bitar. Skala gurkan lite slarvigt, dela på längden och skär i tjocka skivor. Lägg gurka, chiliflakes, socker, salt och limesaft i dubbla plastpåsar. Förslut, skaka väl och kläm lätt på påsen så att gurkan börjar vätska sig. Låt vila i rumstemperatur i 30 minuter.

Låt rinna av, men spara vätskan. Vispa sedan ihop den sparade vätskan med lite olivolja. Blanda väl med gurka, rädisor och örter. Salta och peppra.

Arrangera på tallrik, placera burratan eller mozzarellan i mitten, eller bryt den i grova bitar och fördela överst. Ringla på lite extra olivolja. Strö över flingsalt och peppra lite extra.

Knapriga rädisor med tapenade-dipp

För 4 portioner, 10 minuter

Snudd på löjligt simpelt, men ändå så förbålt gott. Salt och rädisor är ju en klassisk kombo, fast här i mer förfinad form. Dippen är dessutom väldigt smarrig att servera till grillad fisk eller lammkött.

ANNONS
  1. 1-2 knippen rädisor
  2. 2 dl turkisk yoghurt
  3. 1/2 dl tapenade (från burk)
  4. 1 msk grovhackad bladpersilja + ev. lite extra till dekor
  5. nymalen svartpeppar
  6. eventuellt salladsblad

Skölj och ansa rädisorna. Blanda yoghurt och tapenade. Tillsätt eventuellt persilja och peppar.

Smaka av och häll upp i en fin liten skål. Garnera gärna med lite extra persilja.

Servera rädisorna med dippen som en liten aptitretare eller till kvällsdrinken. Du kan även linda in dem i salladsblad och mumsa på som små knyten.

Rökt fisk med smörslungade rädisor

För 4 portioner, 15 minuter

Busenkel sommarmat med massor av smak. Det händer något häftigt med rädisor när man tillagar dem. De blir vackert rosa och får dessutom en helt annan konsistens. Alla sorters rökt fisk passar fint till.

  1. 1-2 knippen rädisor
  2. vatten
  3. salt
  4. 25 g smör
  5. 1 citron + extra
  6. 1 liten knippa dill
  7. flingsalt
  8. cirka 500 g valfri rökt fisk, till exempel varmrökt lax eller sik

Skölj och ansa rädisorna. Skär dem eventuellt i mindre bitar.

Häll upp en bottenskyla vatten med lite salt i en kastrull. Blanchera eller ångkoka i en sil eller ångkoksinsats i 2-3 minuter eller tills rädisorna börjar skifta färg. Slå av eventuellt överblivet vatten.

Tillsätt smör, rivet citronskal och saft samt dill. Vänd runt och värm tills smöret har smält. Strö över lite flingsalt.

Lägg upp fisken på ett fint fat med extra citronklyftor och servera med rädisorna vid sidan om. Lite kokt färskpotatis kan också vara gott till.

Att dricka till

Steinschaden Grüner Veltliner (4320), 79 kronor

Alkoholfritt: Fru Nordin (1915), 55 kronor

ANNONS