Jag har sagt det förr och det tål att upprepas: Mixerstaven är människans bästa vän.
Det är inte många köksapparater jag anser vara nödvändiga i mitt hem, men när mixerstaven börjar sjunga på sista versen drabbas jag av lätt panik. Den har räddat mig sååå många gånger.
Matberedare i all ära, men de är ju lite bökiga. Man spiller och skvimpar, det är så många delar som ska diskas och det läcker till höger och vänster. Mixerstaven däremot, den lyder så fint och gör vad den ska utan att knota och kladda. Inte minst när det handlar om soppor.
Kanhända är det tvärs emot alla konstens regler, men jag kör helt enkelt bara ned mixerstaven i kastrullen och drar på den tills jag uppnått önskad konsistens (man bör dock passa sig för om det är riktigt hett och stänker). Svårare än så behöver det inte vara att åstadkomma en läckert krämig vardagssoppa.
I själva kastrullen kan du i princip lägga i vad som helst och låta det kokas lagom mjukt för att mixas. Ett av mina små tjuvknep är att mixa en del av soppans innehåll och sedan låta resten koka klart i purén. På så sätt får du både krämighet, konsistens och extra mycket smak.
Sedan är det fritt fram att pimpa med lite crunch, en klutt smaksatt kräm, färska örter eller riven parmesan – beroende vad du har hemma och vad som passar till just din soppa.
Här får du några av mina personliga favoriter som jag ofta tar till när det är ont om tid och inspiration. Dessutom kokas de på billiga råvaror och går att göra helt vegetariska, till och med veganska om man så vill. Mättar gör de garanterat.
Använd recepten som utgångspunkt och smaksätt efter eget sinne. Ju fler kockar desto godare soppa!

Indisk blomkålssoppa
Till 4 portioner, 20 minuter
Exakt hur indisk den här soppan egentligen är låter jag vara osagt, eftersom jag hittat på den själv. Men jag lagar den jätteofta – just för att det går så fort.
• 1 stort blomkålshuvud
• olja
• 1 liten gul lök, finhacka
• 2 vitlöksklyftor, finhackade
• 5 cm färsk ingefära, finhackad
• 1 röd chili, finhackad
• 2 msk garam masala
• 1 tsk spiskummin
• 1–2 tsk curry
• 1/2 tsk mortlade korianderfrön
• 7 1/2–10 dl valfri buljong
• 1/2 citron
• salt
• nymalen svartpeppar
• färsk koriander
Skär blomkålshuvudet i buketter och bitar, ta även med själva mittstocken.
Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili tills löken mjuknat utan att få färg. Pudra över garam masala, spiskummin, curry och korianderfrön och fräs ytterligare någon minut.
Lägg undan lite av blomkålsbuketterna och häll ned resten i kastrullen. Blanda väl så att allt täcks med kryddor och fräs i 2–3 minuter. Späd med 7 1/2 dl buljong och låt puttra under lock 5–10 minuter, eller tills kålen mjuknat. Mixa med mixerstav. Späd med mer buljong (eller vatten) om soppan verkar för tjock.
Smaka av med citron, salt och peppar. Häll i den sparade blomkålen, men spara några buketter för dekor. Koka i ytterligare 2 minuter.
Fördela i skålar och garnera med rå blomkål och färsk koriander.

Kvick kikärtssoppa med rosmarin, chili och bacon
Till 4 portioner, 25 minuter
En annan av husets snabba favoriter. Som ärtsoppa på italienska. Buonissimo!
• 2 burkar kikärtor, à 400 g
• olivolja
• 1 gul lök, tunt skivad
• 3 vitlöksklyftor, tunt skivade
• 1 fänkålshuvud, tunt skivat
• 3–4 rosmarinkvistar, alt 1–2 tsk torkad
• 1 nypa chiliflakes
• 1 l höns- eller grönsaksbuljong
• 1 1/2 dl vitt vin
• 1/2 pkt bacon (70 g)
• salt
• nymalen svartpeppar
• färskriven parmesan
Hetta upp lite olivolja i en rymlig kastrull. Häll i lök, vitlök, fänkål, hackad rosmarin och chiliflakes. Fräs tills löken och fänkålen mjuknat.
Tillsätt en burk kikärtor med spad och enbart spadet från den andra burken samt buljong och vin. Låt sjuda under lock i 10 minuter.
Knaperstek bacon under tiden och låt rinna av på hushållspapper.
Mixa med mixerstav. Häll sedan ned de hela kikärtorna. Hetta upp på nytt, låt sjuda några minuter och smaka av med salt och peppar.
Fördela i sopptallrikar. Bryt över bacon, riv över generöst med parmesan och peppra.
Tips! Soppan är som godast när den fått svalna lite.

Pigg morotssoppa med citronkräm
Till 4 portioner, 30 minuter
En väldigt bra vintersoppa – som att äta solsken med sked.
• 1 kg morötter
• 1–2 msk smör
• 1 gul lök, finhackad
• 2 vitlöksklyftor, finhackade
• 5 cm färsk ingefära, finhackad
• 1 1/2 tsk spiskummin
• 1 1/2 tsk curry
• 1 tsk rökt paprikapulver
• 1 l höns- eller kycklingbuljong
• 1 1/2 dl vitt vin
• 1 citron
• 1 dl crème fraiche
• salt
• nymalen svartpeppar
• dill
Skala och skiva morötterna. Smält smör i en kastrull. Mjukstek lök, vitlök och ingefära. Tillsätt spiskummin, curry och paprika och fräs lite till.
Häll i morötterna, rör runt och låt fräsa 5 minuter. Slå på buljong och vin. Koka tills morötterna mjuknat, cirka 10–20 minuter.
Blanda under tiden rivet citronskal, 2 tsk citronsaft och crème fraiche.
Mixa soppan med mixerstav. Späd med lite vatten om den blir för tjock.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Fördela soppan i skålar, lägg en klick citronkräm i varje och garnera med färsk dill.
Att dricka till
Masi Levarìe (6997), 89 kronor.
Alkoholfritt: Aldea 0,0 (19005), 50 kronor.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.