Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sommarsallad med rökt makrill och syrliga grönsaker

Sallad med snabbinlagda grönsaker och rökt makrill är perfekt sommarmat. Gör gärna extra mycket inlagda grönsaker, som även är gott till skinka eller lagrad ost.

4 personer

ca 30 MINUTER + 30 MIN MARINERING

Lag

2 dl vatten

2 dl äpplemust

3 msk ättika, 12 %

1 msk honung

1 dl socker

2–3 späda morötter

1/2 liten blomkål

1/2 bunt färsk lök

1 bunt sparris, vit eller grön

1/2 gurka

400 g rökt makrillfilé

ca 80 g babyspenat

2 msk kapris

Pepparrotsdressing

2 dl crème fraiche

1/2 citron

1 msk ättika

2 msk socker

1 nypa salt

2 msk finriven pepparrot

Skala och skär morötterna i centimetertjocka skivor. Skär blomkålen i små buketter. Skär bort en bit av det gröna skaftet på löken och skär i mindre klyftor. Koka upp lagen med vatten, äpplemust, ättika, honung och socker. Lägg ner grönsakerna i den varma lagen och koka i ca 3 minuter. Häll upp i en steriliserad glasburk eller bunke för att svalna. Låt marinera i minst 30 minuter. Det här kan man gärna förbereda dagen innan. Koka sparrisen mjuk i ca 3–4 minuter och skölj i kallt vatten. Skiva gurkan i långa tunna remsor med en potatisskalare eller vass kniv. Dela sparrisen på mitten. Rensa makrillen och arrangera i mindre bitar på ett fat. Varva med alla grönsaker och garnera med kapris. Blanda samman dressingen och ringla några matskedar över salladen och servera resten vid sidan av.