Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommarmat på bryggkanten

Till fyra personer.

Förrätt: Lufttorkad skinka med marinerade grönsaker

120 gram lufttorkad skinka

En liten burk soltorkade tomater

300 gram färska bönor

sockerärtor

En halv tunt skivad zucchini

3 msk vitvinsvinäger

3 msk olivolja

ett knippe bladpersilja

salt och peppar

Koka bönorna och ärtorna i salt vatten så att de nätt och jämt blir mjuka. Kyl ner dem.

Pensla zucchiniskivorna med olivolja och grilla dem ett par minuter.

Vispa ihop vinäger och olja i en skål.

Vänd ner bönor, ärtor, zucchini och persiljeblad i vinägretten.

Smaksätt med salt och peppar. Servera de marinerade grönsakerna med den lufttorkade tomatfyllda skinkan.

Huvudrätt: Grillade regnbågsforeller

Rensa och ta ut fiskens innanmäte.

Skölj och gnid in buksidorna med salt, papper och färskpressad citron eller limesaft.

Fyll därefter buken med smör, dill och purjolök.

Slå in forellerna styckvis i stanniol. Grilla paketen i ungefär 10 minuter på vardera sida. Ta av dem från grillen och lägg upp dem på fat.

Servera med färskpotatis, dill och smält smör samt lämplig sallad och ljust bröd.

Dessert : Norsk furstekaka

Smördeg:

150 gram smör

1/2 dl socker

3 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

Fyllning:

175 gram söndermalda mandlar

2 ägg

2 dl socker

Rör ihop smördegssmeten så att den blir pösig. Låt den vila.

Kavla ut den. Klä en rund bakform med höga kanter med 2/3 av smördegen.

Rör samman och häll på fyllningen.

Skär långa, cirka en centimeter breda remsor, av den kvarvarande utkavlade smördegen och lägg ut remsorna i rutmönster på toppen av fyllningen.

Grädda 30 minuter i 200 grader.

Pudra med florsocker när kakan har svalnat. Servera med antingen färska jordgubbar eller vispad grädde med lite rårörda lingon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.