Sommarens bästa latmansmat

Det är hög tid för salladssommar. Lättlagad lunch, enkel middag och mat i säsong.  Här bjussar vi på några pålitliga favoriter för salladsskålen.

ANNONS
|

Det liksom händer något med en när det står sommar i kalendern. Frihetskänslan sprider sig i varenda fiber i kroppen och smittar av sig hela vägen ut till köket. Plötsligt blir det roligt att laga mat igen. Fast på ett helt annat vis. Man får lusten tillbaka. Vi bullar upp på grillen, handlar i gårdsbutiker och tar oss till torget. Somliga fiskar, andra bakar bröd. Själv blandar jag sallad. Det brukar börja med en grönsak som ropar på mig. Det kan vara en knippa knallgrön sparris, en bunt ljusgula vaxbönor, en perfekt solmogen tomat, ett gäng nyskördade bondbönor eller en krokig gurka. ”Ta med mig hem!” skriker de. ”Vi vill ha sällskap!” Och tillsammans med någon synnerligen enkel och okomplicerad dressing hamnar de allt som oftast i en salladsskål eller på favoritfatet, där de utgör inspirationen till dagens sallad. För egentligen finns det faktiskt inget som helst försvar att inte äta sallad på sommaren. Det är nu grönsakerna smakar som mest och dessutom kostar som minst. Och det är nu det är tid att våga vidga vyerna utanför det där med isberg, gurka och tomat. Sallad kan vara så mycket mer, så mycket roligare, så mycket bättre. Några saker kan dock vara bra att tänka på. Ingen sallad kommer till sin fördel av att serveras iskall. Då försvinner alla smaker och det smakar mest kylskåp. Konsistenser är också viktiga. Se till att tillsätta något som knaprar och knastrar ordentligt. Det kan vara alltifrån rå lök till nötter eller krutonger. Och fega inte när det gäller färska örter. Alla sorter funkar, jag lovar. Det vill gärna bli rätt. Faktum är att svensk sommar är en dröm för vänner av fräscha sallader och prima råvaror. Hela vårt landskap förvandlas till ett enda stort dignande skafferi. Det är bara att rota runt och tjoffa ihop allt du kommer över för att skapa matmirakel med minsta möjliga ansträngning. Sommarsallad är latmansmat med klass.

ANNONS

Varm sallad med rökt fisk, färskpotatis och pepparrotskräm För 4 portioner, 20 minuter

Läcker och enkel sallad som känns helrätt en sommardag. En god anledning att leta upp ett litet lokalt rökeri och köpa nyrökt fisk.

8-10 färskpotatisar cirka 200 g varmrökt fisk, t ex lax 1 näve råa sockerärter 1 knippa rädisor 3 kokta ägg olivolja 2 msk finskuren gräslök 1 citron flingsalt nymalen svartpeppar Pepparrotskräm: 2 msk nyriven pepparrot 1 dl yoghurt 1 citron, skalet 1 tsk dijonsenap salt

Skrubba potatisen och koka den nätt och jämnt klar. Håll den varm. Bryt fisken i bitar, strimla sockerärterna på längden (blir av någon mystisk anledning godare) och dela rädisorna i klyftor eller halvor. Skala äggen och skär dem försiktigt i halvor. Lägg upp alltsammans på ett fint fat. Blanda pepparrot med yoghurt, rivet citronskal och dijonsenap. Smaka av med salt. Ringla olivolja över alltsammans medan potatisen fortfarande är varm, strö över gräslök och pressa över lite citronsaft. Salta och peppra och servera salladen med pepparrotskrämen vid sidan om.

Tomatsallad med vattenmelon och feta För 4 portioner

Nu när tomaterna börjar bli riktigt härliga är det läge för en skön tomatsallad. Här har jag korsat den med min andra sommarfavorit – vattenmelon och fetaost.

ANNONS

4–6 stora mogna tomater eller 10–15 små blandade 1/2 liten vattenmelon eller 1/4 stor salt 1/2 dl olivolja 2 msk äppelcidervinäger nymalen svartpeppar 150 g fetaost 2 salladslökar, strimlade 1 näve svarta oliver 1/2 kruka basilika 1 kruka mynta

Skär tomater och vattenmelon i ungefär lika stora bitar. Häll upp alltsammans i en bunke och tillsätt lite salt. Låt stå medan du fixar resten. Vispa ihop olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp tomater och vattenmelon på ett stort fat. Bryt över fetaosten. Strö över salladslök, oliver och örter (spara lite till garnering). Ringla över dressingen och blanda försiktigt. Peppra lite extra och garnera med extra grönt. Väldigt gott till en grillad biff.

Betsallad med sidfläsk och kantareller För 4 portioner, 1 timme

Rödbetor, gulbetor, polkabetor – alla smakar de ljuvligt så här års. Den här salladen tröttnar jag aldrig på. Hittar du inte kantareller går det lika bra med annan svamp.

2–3 knippen betor, gärna blandade färger ca 150 g rökt sidfläsk, strimlat ca 200 g kantareller ev. smör flingsalt nymalen svartpeppar 1/2 citron, rivet skal och saft valfria salladsblad 150 g chèvre eller fetaost 1 färsk rödlök, finskuren olivolja 1 ask smörgåskrasse

Koka betorna i lättsaltat vatten, 30–45 min beroende på storlek, tills de mjuknat. Använd olika kastruller om de har olika färger (alternativt rosta dem i ugnen i 200 grader tills de mjuknat, ca 1 timme). Låt rinna av och svalna något. Dra sedan av skalet med fingrarna. Stek fläsket tills det börjar få färg. Tillsätt kantarellerna och låt dem steka med i 5–10 minuter. Tillsätt smör om det behövs. Smaka av svampen med salt och peppar. Skär rödbetorna i klyftor eller skivor. Pressa över lite citronsaft och riv över skalet, blanda försiktigt. Fodra ett fat eller en skål med salladsblad. Varva sedan betor, svamp och fläsk. Häll över stekfettet. Bryt över osten, toppa med rödlök och ringla över lite olivolja. Salta, peppra och klipp över krassen. Att dricka till By. Ott Domaines Ott (95243), 159 kronor.

ANNONS

Alkoholfritt: Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux Grenache Brut (1932), 53 kronor.

ANNONS