Sommaren bjuder på smarriga smaker

ANNONS
|

Naturens skafferi smakar som allra bäst just nu.

Och bara för att sommarlovet sjunger på sista versen betyder det inte att vi måste sluta njuta. Tvärtom, desto större anledning att hitta glädje i det lilla innan man tvingas tillbaka in i selen igen.

Om jag finge välja en enda tid på året att ställa mig och laga mat på skulle det bli just den här. Tomaterna är som allra bäst, kantareller ikorgen, bondbönor på torget, plommon på träden och örter i landet. Det är bara att ta för sig och bulla upp för allt vad tygen håller.

ANNONS

Alltså föreslår jag att du gräver ned den där tillbaka-till-jobbet-ångesten bakom en gammal risbuske, och i stället bjuder in grannar, vänner eller familj på en härlig liten augustimiddag med en säsongsanpassad meny för alla smaker. Det måste så klart inte vara just den här menyn som jag har totat ihop, men den kanske kan fungera som inspiration och vägledning om inte annat.

Något av det härligaste man kan göra så här års är att bege sig till Bondens egen marknad och bara inspireras av sensommarens ljuvliga skördar. Nu beror det ju förstås på var man bor – inte alla städer är förunnade med en Bondens egen marknad – men glädjande nog blir antalet fler och fler för varje år. Om inte annat kanske du har tillgång till en trädgård, en gårdsbutik, en torghandel eller en helt vanlig matbutik med vettigt sortiment.

Det väsentliga är att tänka i nuet. Vad är gott just nu? Vad kan jag få tag på? Och fiffigt nog sammanfaller ofta tillgång och kvalitet med låga priser. Det som är som bäst för stunden är som regel också billigast.

Naturen har sin egen revisor. Hen är på vår sida. Och den goda matens. Bjud tillbaka på en läcker augustimeny som tack.

ANNONS

Toast med brie och karamelliserade plommon

4 portioner

15 minuter

Det här är så gott så att man baxnar. Och lätt som en plätt.

2 stora plommon eller 4 små

vatten

1+2 msk råsocker

några kvistar färsk

rosmarin

4 skivor surdegsbröd

cirka 150 g brie, skivad

Kärna ur och dela plommonen i klyftor. Häll en pytteliten skvätt vatten i en teflonpanna, strö över 1 matsked råsocker och ställ på plattan. Fördela plommonklyftorna ovanpå sockret och strö sedan över ytterligare 2 matskedar och lite rosmarin. Låt plommonen bli varma, rör om försiktigt allteftersom sockret börjar smälta.

Rosta brödskivorna lätt. Lägg dem på en plåt och täck med brie och extra rosmarin. Ställ in under grillelementet på 225 grader, tills osten mjuknar lite lätt utan att få färg. Passa! Ta ut och fördela plommonen ovanpå. Dekorera med färsk rosmarin. Servera genast.

Helstekt citronlax med tomat- och olivsallad

8 portioner

45 minuter

Nu vill vi frossa i tomater. Hel laxsida är gott till och prima bjudmat.

2 laxsidor med skinn,

à cirka 700 g

10 hela svartpepparkorn

2 tsk hel koriander

2 tsk enbär

ANNONS

1 tsk salt

1 dl hackad dill

1 dl hackad bladpersilja

1 kruka gräslök, finskuren

2 citroner + extra

olivolja

1 dl vitt vin

Tomatsallad:

cirka 1 kg tomater i olika färger och storlekar, delade

1 dl blandade kärnfria

oliver, delade

2 tsk rosépeppar

1 citron

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

Täck en långpanna med ugnsfolie och bakplåtspapper, ett lager av varje. Lägg på ena laxsidan med skinnet nedåt.

Stöt pepparkorn, koriander och enbär i mortel med salt.

Blanda dill, persilja, hälften av gräslöken, nästan alla stötta kryddor (spara lite) och rivet skal från en citron. Skär bort resten av skalet på citronen och de vita hinnorna. Hacka ned i bitar och blanda ned i örtblandningen. Rör i lite olivolja.

Bred blandningen över laxsidan, lägg på den andra filén med skinnsidan uppåt. Bind ihop med kökssnöre. Skiva den andra citronen och fäst en skiva under varje snörstump. Strö över resten av kryddblandningen och ringla över lite olivolja. Knöla ihop folie och bakplåtspapperet runtomkring så att det blir som en liten skål.

Baka i ugnen i 175 grader i20 minuter, häll sedan på vitt vin och ös med stekvätskan, stek i ytterligare

ANNONS

10–15 minuter eller tills laxen blir klar. Innertemperaturen ska vara cirka 56 grader.

Blanda under tiden ihop tomater, oliver, rivet citronskal och -saft, olivolja, flingsalt, rosé- och svartpeppar samt resten av gräslöken.

Servera laxen med salladen och extra citron.

Amarettopäron med färska bär

4 portioner

15 minuter

En riktig snabbis för dig som har mikrovågsugn.

2 stora mogna päron

2-3 msk smör

1–2 msk råsocker

1 citron, skalet

4 msk amaretto

färsk mynta eller citronmeliss

naturell yoghurt eller vispad grädde

Skala päronen, dela dem ihalvor och gröp ur kärnhusen med en sked.

Lägg smöret i en plastskål, täck över och smält på full effekt (max 800W). Rör iråsocker, rivet citronskal och amaretto.

Lägg päronhalvorna på ett fat med snittsidan nedåt, täck över och kör i mikron på full effekt i 3 minuter. Skär i fina skivor på längden och bred ut som en solfjäder på fyra assietter.

Häll över amarettosåsen. Garnera med färska bär och myntablad eller citronmeliss. En klick yoghurt eller lättvispad grädde är gott till.

Att dricka till

Marin Bianco (2287), 129 kronor.

Alkoholfritt: Fru Nordin (1915), 55 kronor.

ANNONS

ANNONS