Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Sommarbuffé för alla smaker

Midsommar med buffémingel är lättsamt och okomplicerat för alla smaker.

Traditionerna är väl sällan starkare än när det handlar om midsommar. Vissa väljer att servera sill till lunch och grillat på kvällen. Själv skulle jag ha svårt att avstå från matjessill, färskpotatis, smör, ost, gräslök och gräddfil på min midsommarmiddag. Det ska liksom bara vara så. I min värld är dessutom sill något av det finaste som finns och förtjänar att få sitta i högsätet denna afton.

Men alla firar ju på sitt sätt. Just därför är det så förträffligt att duka upp en buffé som passar såväl sillhatare som jordgubbsälskare. Komplettera med grillat om du vill, men det här i alla fall en bra början och lite inspiration till smårätter att ställa fram på bordet.
Matjestårtan är en helt suverän version av hederlig smörgåstårta och funkar dessutom finfint att laga i förväg. Den blir bara godare av att få stå och gojsa till sig lite. Sedan dekorerar du den efter eget huvud när middag eller lunch nalkas. En sval öl och kanhända "en lille en" till det och midsommarkvoten är maxad.

Ett tips är att satsa på matjessill med kvalité – oavsett hur du väljer att servera den. Köp hellre hela filéer än de färdigskurna som tenderar att bli lite väl sladdriga i konsistensen. Och handen på hjärtat – sill är faktiskt inte jättedyrt. 

Förutom silltårtan dukar jag upp med lite fingervänlig plockmat som sällskap. Smakerna är självklara så här års: rädisor, gräslök, färskpotatis, dill, jordgubbar, rabarber och sparris. Komplettera gärna med goda ostar, knäckebröd och en maffig sallad. Kanske en schysst grillkorv till barnen.

Svårare än så här behöver det inte vara att sätta lite tvist på midsommarmaten. Tillsätt endast paraply.