Traditionerna är väl sällan starkare än när det handlar om midsommar. Vissa väljer att servera sill till lunch och grillat på kvällen. Själv skulle jag ha svårt att avstå från matjessill, färskpotatis, smör, ost, gräslök och gräddfil på min midsommarmiddag. Det ska liksom bara vara så. I min värld är dessutom sill något av det finaste som finns och förtjänar att få sitta i högsätet denna afton.
Men alla firar ju på sitt sätt. Just därför är det så förträffligt att duka upp en buffé som passar såväl sillhatare som jordgubbsälskare. Komplettera med grillat om du vill, men det här i alla fall en bra början och lite inspiration till smårätter att ställa fram på bordet.
Matjestårtan är en helt suverän version av hederlig smörgåstårta och funkar dessutom finfint att laga i förväg. Den blir bara godare av att få stå och gojsa till sig lite. Sedan dekorerar du den efter eget huvud när middag eller lunch nalkas. En sval öl och kanhända "en lille en" till det och midsommarkvoten är maxad.
Ett tips är att satsa på matjessill med kvalité – oavsett hur du väljer att servera den. Köp hellre hela filéer än de färdigskurna som tenderar att bli lite väl sladdriga i konsistensen. Och handen på hjärtat – sill är faktiskt inte jättedyrt.
Förutom silltårtan dukar jag upp med lite fingervänlig plockmat som sällskap. Smakerna är självklara så här års: rädisor, gräslök, färskpotatis, dill, jordgubbar, rabarber och sparris. Komplettera gärna med goda ostar, knäckebröd och en maffig sallad. Kanske en schysst grillkorv till barnen.
Svårare än så här behöver det inte vara att sätta lite tvist på midsommarmaten. Tillsätt endast paraply.
Jordgubbsmargarita
1 glas, 10 minuter
- 3 cl tequila
- 2 cl pressad lime + 1 klyfta
- 1 1/2 cl pressad apelsin
- 1 tsk agavenektar eller akaciahonung, eller efter smak
- cirka 1 1/2 dl frysta jordgubbar
- is
- havssalt
Blanda tequila, lime- och apelsinsaft i en mixer. Tillsätt agave eller honung, jordgubbar och is. Mixa tills du får en slät blandning. Smaka av om du vill ha mera nektar/honung, syra eller sprit.
Häll upp salt på ett tefat. Gnid kanten på glaset med limeklyftan och doppa sedan i saltet. Häll upp drinken i glaset, fyll eventuellt på med iskuber för att hålla den kall. Garnera gärna med extra lime eller färska jordgubbar. Servera genast.
Minipotatisar
Till 10 stycken, 20 minuter
- 10 små färskpotatisar
- 1 dl crème fraiche
- 1 knippe grön sparris
- 80 g löjrom
- nymalen svartpeppar
Skrubba potatisen och koka i lättsaltat vatten tills den nätt och jämnt är klar. Den måste fortfarande hålla ihop. Lägg i sparrisen den sista minuten (inte mer, gärna kortare). Låt rinna av och svalna.
Skär av en "fot" och ett "tak" på potatisarna. Bred på en liten klick crème fraiche, toppa med löjrom och en sparrisknopp. Peppra rejält och lägg upp på fint fat eller bricka.
Matjestårta
Cirka 8 bitar, 45 minuter
Västerbottenkräm:
- 1 1/2 dl hönsbuljong
- 3 dl crème fraiche
- 1 dl riven västerbottensost
Matjesröra:
- 5 ägg
- 1 rödlök, finhackad
- 2 matjessillfiléer, hackade
- 1/2 dl crème fraiche
- 1/2 dl majonnäs
- 1 knippa dill, hackad
- nymalen svartpeppar
Smörgåstårta:
- 2 paket rågkakor à 250 g
- 2 dl turkisk yoghurt
- 1 knippa rädisor, ansade
- valfria groddar
- sockerärter, skurna på längden
- körvel eller finskuren gräslök
Börja med ostkrämen. Koka ihop hönsbuljong och crème fraiche. Tillsätt den rivna osten, rör ut tills osten är upplöst. Låt svalna.
Koka äggen krämiga, cirka 4-5 minuter beroende på storlek. Blanda dem med rödlök, matjessill, crème fraiche, majonnäs och dill. Peppra och smaksätt eventuellt med lite av sillspadet.
Varva ostkräm och matjesröra på varannan rågkaka tills du får två små tårtor. Bred turkisk yoghurt utanpå så gott det går. Garnera med rädisor, groddar, sockerärter samt körvel eller gräslök.
Tårtorna kan med fördel göras dagen innan och sedan dekoreras när det är dags att servera.
Tunnbrödstrutar
Till 8 stycken, 20 minuter
- 2 tunnbröd
- cirka 150 g rökt lax
- 2 msk kapris, hackad
- 1 msk finskuren gräslök
- 1 1/2 msk turkisk yoghurt
- 1 1/2 msk majonnäs
- 2 tsk riven pepparrot
- 1 tsk dijonsenap
- 1/2 citron, skalet
- nymalen svartpeppar
- salladsblad
Dela varje tunnbröd i fyra delar. Pensla en kant på varje med vatten och rulla ihop till små strutar. Fäst med tandpetare. Grädda i ugnen i 200 grader i fyra minuter. Ta försiktigt bort tandpetaren och låt svalna.
Strimla laxen, lägg några bitar åt sidan. Blanda resten med kapris, gräslök, yoghurt, majonnäs, pepparrot, dijonsenap och rivet citronskal. Smaka av med svartpeppar och eventuellt några droppar citronsaft.
Fodra strutarna med ett salladsblad. Klicka ned röran och garnera med den sparade laxen och eventuellt lite extra gräslök. Ställ dem i muggar eller glas vid serveringen.
Rabarberkaka
För 8-10 bitar, 1 timme
- 5 dl rabarber, skuren i bitar
- 1/2 dl råsocker
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 1/2 dl strösocker
- 5 ägg
- 2 dl mjölk
- 1 apelsin, rivet skal,
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1+1 nypa salt
- 1 tsk nystött kardemumma
- kokos
- färska jordgubbar till garnering
Blanda rabarber och råsocker.
Vispa ihop smör och strösocker tills det blir vitt och pösigt. Tillsätt en äggula (spara vitorna) i taget under vispning. Tillsätt mjölken och riv ned apelsinskalet.
Blanda mjöl, bakpulver, en nypa salt och kardemumma och vispa ned i smeten.
Smörj en rostfri kakform och "bröa" med kokos. Häll i smeten och strö rabarbern över. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter eller tills kakan stannat. Låt svalna något.
Vispa under tiden äggvitorna i en absolut torr metallbunke med en minimal nypa salt till en hård maräng och bred sedan på marängen ovanpå kakan med en stekspade av metall.
Grädda i 200 grader tills marängen får fin färg. Låt svalna. Dekorera med färska jordgubbar och servera med vispad grädde eller en klick crème fraiche med rivet apelsinskal i.
Att dricka till
- Hallands Fläder (7), 135 kronor.
- Sleepy Bulldog Summer Pale Ale (88173), 20:90 kronor. (Endast beställningssortimentet.)
- Alkoholfritt: Nils Oscar Alkoholfri (1909), 15:90 kronor.