Snabb julmarsipan

ANNONS
|

Ska man göra marsipan på traditionellt vis gör man den från grunden med mandlar, florsocker och bittermandel. Men i jultider kanske ibland viljan kan vara mer frikostig än tiden. Därför gör vi en snabbversion med utblandad mandelmassa, vilket ger en smidig konsistens som passar bra till goda praliner och figurer som håller sig saftiga lite längre.

ca ½ kg marsipan

ca 20 min

500 g mandelmassa

1 dl vatten

40 g smör

1 dl mjöl

3-4 dl florsocker

2 krm mald bittermandel

Koka upp vatten och matfett i en liten kastrull. Vispa i mjölet och sjud smeten under omrörning med en trägaffel tills den släpper kastrullens botten och blir en klump. Låt smeten kallna.

ANNONS

Riv mandelmassan på den grova delen av ett rivjärn och blanda samman med den kokta smeten, bittermandel och florsocker i en stor bunke. Tillsätt florsockret lite i taget och arbeta degen tills du får en bra konsistens. Smaka av under tiden så att du får den sötma som du tycker är godast. Ju mindre florsocker du har desto längre håller sig marsipanen saftig.

Nu är det bara att börja botanisera och fantisera. Den marsipan som blir över kan lindas in noggrant i plastfolie och förvaras i kylskåp där den håller sig ett par veckor.

$1

Mandelmassa och marsipan – vad är skillnaden? Kort och gott kan man säga att det beror på hur mycket socker man har i smeten. I Sverige brukar mandelmassa bestå av 50 procent mald mandel och 50 procent socker. Marsipanen däremot består av 75 procent socker och 25 procent mald mandel, men ju större andel mandel desto finare anses marsipanen vara. När man gör marsipan använder man bara mandel och socker som valsas ihop till en jämn massa, så att mandeloljan inte går förlorad utan i stället är det som håller ihop massan. I mandelmassa däremot är det äggvita som tillsätts för att hålla ihop massan.

Mandelmassa och marsipan – vad är skillnaden? Kort och gott kan man säga att det beror på hur mycket socker man har i smeten. I Sverige brukar mandelmassa bestå av 50 procent mald mandel och 50 procent socker. Marsipanen däremot består av 75 procent socker och 25 procent mald mandel, men ju större andel mandel desto finare anses marsipanen vara. När man gör marsipan använder man bara mandel och socker som valsas ihop till en jämn massa, så att mandeloljan inte går förlorad utan i stället är det som håller ihop massan. I mandelmassa däremot är det äggvita som tillsätts för att hålla ihop massan.

ANNONS