Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smörkokt torskrygg med pepparrot- och persiljesås

Torskrygg med enkla tillbehör som pepparrot och persilja slår det mesta. Så här lyckas du med fisken.

För 4 personer, 20 minuter

700 g torskrygg

100 g smör

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

Till såsen:

3 dl grädde

1 dl vatten

1 dl torrt vitt vin

1 tärning fiskbuljong

2 msk färskriven pepparrot

3 msk finhackad bladpersilja

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Att äta till:

kokt potatis

ärtor

citron

Gör så här:

1. Låt smöret smälta i en vid kastrull. Gnid torskryggen med salt och vitpeppar. Lägg ned i det smälta smöret. Skeda fisken med smör i en dryg minut. Sänk värmen och lägg på lock. Skeda över smör ett par gånger under tillagningstiden som är kort, 2-3 minuter efter det att locket lagts på. Dra kastrullen från värmen och låt fisken ligga kvar under lock i ytterligare tre minuter.

2. Koka upp grädde, vatten och vin. Smula i buljongen och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud i fem minuter. Smaka av med några matskedar smör från fiskkastrullen, pepparrot, persilja samt eventuellt lite salt och peppar.

3. Dela fisken i portionsbitar och lägg upp. Ringla såsen runt och bjud kokt potatis, ärtor, citron och mer bladpersilja till.