Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smörkokt skrei med grönsaker och vitvinssås

Skrei är en stor vandringstorsk som fiskas i havet utanför Norge under några vintermånader.

För 4 personer, 25 minuter + 1 timmes insaltning

700 g skrei- eller stor torskryggfilé

1/2 msk salt

Till smörkokningen:

50 g smör

1 1/2 dl torrt vitt vin

1 1/2 dl vatten

1 krm vitpeppar

Till såsen:

2 dl vatten

1 dl torrt, vitt vin

2 dl grädde

1 fiskbuljongtärning

2-3 kvistar timjan

1 msk majsstärkelse + lika mycket vatten

Att äta till:

4 små morötter

1 litet blomkålshuvud

1 purjolök

kokt potatis

2 citroner

Gör så här:

1. Gnid in fisken med salt och lägg den svalt en timme.

2. Koka upp vatten, vin och grädde i en kastrull. Smula i en tärning fiskbuljong och lägg i några kvistar timjan. Red av med majsstärkelse löst i vatten och låt sjuda i fem minuter. Sila, salta och peppra.

3. Koka grönsakerna i saltat vatten.

4. Smält smöret i en vid kastrull. Lägg i fisken med skinnsidan mot botten. Efter ett par minuter vänds fisken och kryddas med vitpeppar. Tillsätt vin och vatten och ös fisken ett par gånger innan den får sjuda färdigt under lock i cirka 4-5 minuter.

Dela fisken i portionsbitar och lägg upp på tallrikar. Lägg grönsaker runt om och slå sås runt. Servera med nyskurna citronhalvor.