För 4 personer, 25 minuter + 1 timmes insaltning
700 g skrei- eller stor torskryggfilé
1/2 msk salt
Till smörkokningen:
50 g smör
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 dl vatten
1 krm vitpeppar
Till såsen:
2 dl vatten
1 dl torrt, vitt vin
2 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
2-3 kvistar timjan
1 msk majsstärkelse + lika mycket vatten
Att äta till:
4 små morötter
1 litet blomkålshuvud
1 purjolök
kokt potatis
2 citroner
Gör så här:
1. Gnid in fisken med salt och lägg den svalt en timme.
2. Koka upp vatten, vin och grädde i en kastrull. Smula i en tärning fiskbuljong och lägg i några kvistar timjan. Red av med majsstärkelse löst i vatten och låt sjuda i fem minuter. Sila, salta och peppra.
3. Koka grönsakerna i saltat vatten.
4. Smält smöret i en vid kastrull. Lägg i fisken med skinnsidan mot botten. Efter ett par minuter vänds fisken och kryddas med vitpeppar. Tillsätt vin och vatten och ös fisken ett par gånger innan den får sjuda färdigt under lock i cirka 4-5 minuter.
Dela fisken i portionsbitar och lägg upp på tallrikar. Lägg grönsaker runt om och slå sås runt. Servera med nyskurna citronhalvor.