Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

STOCKHOLM 20190131Eleonora von Essen ser ”junkfood” som ett sätt att få in mera grönt i vardagsmaten. Bild: Henrik Montgomery/TT

Skräpmat med gott samvete

Kan man lägga om sina matvanor på fyra veckor? Eleonora von Essen kan. Hon har till och med skrivit en bok om hur man gör. Här bjuder hon på nyttig junkfood.

Vegetariskt, flexitariskt, glutenfritt, sockerfritt … Det är minsann inte så lätt att välja väg fram till matbordet längre. Och när man väl avlagt det där nyårslöftet är det ack så lätt att börja slira på målsättningarna när vardagen tar nacksving på tillvaron.

Som så många andra gick kokboksförfattaren, matstylisten och receptmakaren Eleonora von Essen och funderade på det där. Hur man ska kunna äta nyttigare utan att det blir tråkigt. Att det kanske inte alltid måste vara antingen eller, att man helt enkelt kanske kan prova sig fram och se vad som passar bäst för en själv.

Resultatet blev boken ”Nya matvanor på 4 veckor” (Tukan förlag), där den velige lotsas igenom olika varianter vecka för vecka – flexitariskt, vegetariskt, clean eating och veganskt.

Eleonora von Essen.. Bild: Henrik Montgomery/TT

– Då hinner man vänja sig och kan själv skaffa sig en ordentlig åsikt om vilka förändringar man vill ta med sig in i framtiden. Det är så lätt att bestämma sig för något som sedan blir nästan omöjligt att hålla, säger Eleonora von Essen.

Hon står i sin vackra matstudio i Vasastan i Stockholm och friterar avokado och vispar chilimajonnäs (på kikärtsspad!). Det hela ska landa i veganska tacos. Ett typiskt Eleonora-recept. Kul och nyskapande, utan att kännas det minsta präktigt.

– Jag ser junkfood som ett utmärkt sätt att få in mer grönt i maten. Sedan kan man ju alltid dra ner på annat skräp, säger Eleonora.

Smarrigt blir det hur som helst. Det kan undertecknad garantera. Vi äter tacos med hela ansiktet innan nachobrickan och pizzan kommer in.

Så hur lever hälsoprofeten själv?

– Jag är definitivt mer peppad på att äta nyttigare efter att ha levt efter boken. Jag kommer inte att bli vegan, men ha havremjölk i kaffet. Fisk och skaldjur någon gång ibland, oxfilé kan jag vara utan. Men jag måste ha kvar ost i mitt liv. Ädelost hör till livets guldkant.

Vegetariska nachos med massor av grönt och kimchi-majonnäs.. Bild: Henrik Montgomery/TT

Nachos med grönsaker, cheddar och kimchimajo

4 portioner, 20 minuter + 12 timmar, vegetariskt.

• 2 små paprikor, fint tärnade

• 400 g kokta svarta bönor

• 250 g tomater, fint tärnade

• 2 salladslökar, tunt skivade

• 1 dl kimchi, hackad

• 2 dl majonnäs

• 2 påsar tortillachips à 185 g

• 200 g riven cheddar eller annan smakrik ost

• färsk koriander

Pickla rödlöken i förväg – se recept nedan.

Blanda kimchi med majonnäs.

Lägg ut tortillachipsen på en plåt eller på ugnsfasta tallrikar. Strö över osten och gratinera i 200 grader i 5 minuter. Lägg på grönsakerna och bönorna, klicka på kimchimajo, strö över picklad lök och jalapeño och toppa med koriander.

Picklad rödlök och jalapeño:

• 2 rödlökar, tunt skivad

• 2 jalapeño, skivade

• 3 dl vatten

• 2 dl strösocker

• 1 dl ättika

Varva allt i en väl rengjord glasburk med lock. Koka upp vatten, socker och ättika låt koka tills allt socker löst sig. Häll lagen i burken så att det täcker lök och jalapeño. Sätt på lock och låt svalna. Kyl i minst 12 timmar. Håller länge i kylen!

Tacos med pankofriterad avokado, rödkål, rostad majs och srirachamajo är fredagsmys på veganskt vis.. Bild: Henrik Montgomery/TT

Tacos med friterad avokado, rödkål, rostad majs och sriracha­majonnäs

4 portioner, 45 minuter, veganskt.

• 1 dl vetemjöl

• 1/2 tsk salt

• 1 krm chilipulver

• spad från 400 g kokta kikärter

• 2–3 dl panko

• 2 avokado, klyftade

• 1/2 lime, saften

• 2 tsk olivolja

• 1/2 tsk salt

• 100 g rödkål, fint strimlad

• 1 liten burk majskorn, à 140 g, avrunnen

• 5 dl neutral olja till fritering

Picklad rädisa:

• 1 knippe rädisor, tunt skivade

• 3 msk vatten

• 2 msk strösocker

• 1 msk ättika

Srirachamajonnäs:

• 1/2 dl spad från kokta kikärter

• 1/2 dl dijonsenap

• 1 tsk vitvinsvinäger

• 1 krm salt

• 1/2 krm svartpeppar

• 2 dl neutral olja, till exempel varmpressad rapsolja

• 1–2 tsk srirachasås

• några droppar pressad lime

Till servering:

• tortillabröd

• 1 lime

• 1 kruka koriander

Börja med att pickla rädisorna. Vispa vatten, socker och ättika tills sockret löst sig. Lägg rädisorna i lagen, blanda väl och plasta in.

Häll mjölet i en stor fryspåse med salt och chilipulver. Blås in luft, håll ihop och skaka så att kryddorna fördelas jämnt.

Häll av kikärtsspadet i en skål.

Häll pankon på en tallrik.

Lägg ungefär 6 avokadoklyftor i taget i påsen med mjöl. Blås in luft, håll ihop och skaka försiktigt så att avokadon täcks. Skaka av överflödigt mjöl, doppa i kikärtsspadet och sedan i panko.

Häll limesaft, 1 tsk olivolja och salt över rödkålen och massera in.

Stek majsen i 1 tsk olivolja på hög värme tills de får färg och doftar lite popcorn.

Gör srirachamajonnäsen: mixa snabbt ihop kikärtsspad, senap, vinäger, salt och peppar. Mixa i oljan, först droppvis och sedan i en väldigt tunn stråle till en tjock och fin majonnäs. Blanda i lime och srirachasås.

Hetta upp neutral olja till 180 grader i en kastrull. Fritera några avokadoklyftor i taget tills de är gyllene och frasiga. Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt. Servera nyfriterade med tortillabröd, limeklyftor, plockad koriander och övriga tillbehör.

Flexitarisk pizza med tomatsallad och lyxig tryffelsalami.. Bild: Henrik Montgomery/TT

Pizza med tomatsallad och tryffelsalami

4 portioner, 30 minuter, flexitariskt.

Pizzadeg för 4 portioner (färdig eller hemmagjord)

2 dl tomatsås (färdig eller hemmagjord)

2 mozzarellabollar

Tomatsallad:

500 g tomater, i småbitar

1 schalottenlök, skivad

2 msk olivolja

1 msk rödvinsvinäger

3 msk hackad basilika

1 rejäl nypa salt

några oblyga pepparvarv

Till servering:

50 g tryffelsalami

1 näve rucola

basilikablad

Kavla ut degen på bakpappersklädd plåt. Bred på tomatsås. Riv mozzarellan i bitar och strö över. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 20 minuter eller tills osten fått fin färg och degen är frasig.

Blanda tomaterna och schalottenlöken och dressa med olja, vinäger, basilika, salt och peppar. Blanda ordentligt.

Ös upp tomatsalladen på den färdiggräddade pizzan precis före servering. Knöggla dit tryffelsalamin lite tjusigt och strö över rucola. Toppa med extra basilika och servera pronto!

Recepten är hämtade ur boken ”Nya matvanor på 4 veckor” (Tukan förlag).

Att dricka till

Isvatten med apelsinskivor och mynta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.