Sköna löksmaker och vissa dofter

ANNONS
|
Här kommer en löjlig fråga, men jag undrar varför man luktar så illa efter att ha ätit lök. Framförallt vitlök. Jag älskar vitlök men vill inte stinka dagen efter. Hur göra?

Gillar också lökchips, men hua vad det luktar illa om munnenGarlic loverJa du, ... löken är faktiskt en av våra äldsta ingredienser. Men jag undrar ibland hur mycket av den naturliga löken som finns kvar i lökchips. Hur som helst. Man har sett lökar avtecknade på väggar hos de antika egyptierna. De slavar som var extra duktiga när man byggde pyramiderna fick ofta bonus i form av lök och ett av de äldsta lökfynden man gjort kommer från Tutankhamuns grav. Man hittade nämligen en hög med lök inne i kryptan. Lite färdkost till den unge faraonen, kan jag tänka mig. Jag fick anledningen till den dåliga lukten förklarad för mig för några år sen och ska försöka att återge den någorlunda. Glöm inte att jag är kock och ingen raketforskare. Anledningen att vi luktar av lök är svavelbindningarna som bildas när vi bryter ned löken i magen och tarmarna. Löken har ju också en stark verkan på våra magar och kan orsaka en del gasbildning. När det gäller vitlök bildas svaveloxider redan innan, mellan skalet och "köttet". Ju färskare en vitlök är, desto mindre lukt kan man förvänta sig. Genom sägner, skalder och litteratur har man i årtusenden påtalat problemet med lukten, men man har insett att maten blir så himmelsk god att vi lärt oss leva med det. Tugga på persilja och citronskal, det kan hjälpa och är en känd huskur. Lite modernare är droppar som finns att köpa på vissa välsorterade bensinmackar.Själv tycker jag att vi moderna människor oroar oss alldeles för mycket för småsaker. Man behöver inte vara plastigt, sterilt välluktande hela tiden. Lök och god mat hör ihop. So keep on cooking and smelling, garlic lover!Jag har börjat med kolhydratsmetoden, och har lärt mig att man inte ska äta så mycket kolhydrater. Blir dock lite konfunderad. Är inte grönsaker en sorts kolhydrater.Tacksam för utredande svar och roligt frukostrecept med rätt GI.MarkusDet verkar som om frågorna i dag bara handlar om mina skolkunskaper. Misstänker att ni vill kolla om jag hängde med på lektionerna. Visst är grönsaker kolhydrater, liksom potatis, socker, gryn, frukt, rotfrukter med flera. Kolhydrater delas in i tre områden: sockerarter (t ex socker, frukt och bär med mera), stärkelse (t ex potatis, bröd, pasta med mera), kostfiber (exempelvis grönsaker, rotfrukter, frukt, råg, korn med mera).Kostfiber är det man tjatar om att vi måste äta mer av. Ett fel vi gör i Sverige i dag är att 80 procent av de grönsaker vi äter ofta är isbergssallad, gurka och tomat - de är bland våra fiberfattigaste grönsaker. För att få ett dagsbehov av fibrer skulle man behöva äta 10 stycken tomater, 1 kilo sallad och 2 hela gurkor per dag. Själv har jag har alltid broccoli hemma som jag gör sallad på eller kokar i lättsaltat vatten. Smula lite rostade valnötter och ädelost över och det blir mycket gott!Läs på mera om kolhydrat- och GI-metoden, det finns massor av tips på nätet och en hel del bra böcker att läsa.Rolig nyttig GI-frukost:Gå upp tidigt och gå en skön skogspromenad (motionen avklarad för dagen). Ta med svampkorgen och plocka svamp. Skogen kryllar av kantareller just nu. Vispa ihop 2 ägg, 2 msk mjölk, salt, peppar och stek en omelett i teflonpanna. I en annan stekpanna, stek kantarellerna i smör, salta och peppra. Lägg kantarellerna på ena halvan av omeletten, vik ihop och njut med en skiva grovt knäckebröd, gärna med en skiva vällagrad cheddar på toppen. Drick ett glas vatten och te eller kaffe därtill.Livet är bra underbart, även när man bantar ...Ha det så gott!Alexandra
ANNONS