Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sirap kan ersätta honung i recept

Honung - jag vore tacksam för info om vad jag bäst byter ut den mot.
Jag har problem med att det ofta står honung i recept, inte minst i alla underbara grillrecept nu sommartid är väldigt allergisk mot just honung. Därför vore jag tacksam för info om vad jag bäst byter ut den mot. Samt vilken mängd som motsvarar exempelvis en matsked honung.
Tusen tack för svar

Byt bara ut honungen i samma mängd mot mörk eller ljus sirap, lönnsirap eller muscovadosocker (finns i ljus eller mörk sort, den ljusa har lite kolasmak och den mörka lite kraftigare anissmak).

Min dotter konfirmeras i juli. Har tänkt att bjuda på middag eller buffé för 16 personer. Vill inte stå med för mycket "tillagning" när vi har kommit hem från kyrkan tillsammans med gästerna. Min dotter vill ha "plockmat", men jag tycker det är svårt att förvara all mat i kylen, då jag är begränsad till ett kylskåp.

Det är inte helt lätt att göra en buffé med plockmat om du inte kan kyla ned maten. Ett första tips är att planera utrymmet i kylskåpet genom att skaffa fyrkantiga kärl med lock som är stapelbara. Pastasallad är ett säkert kort, det mättar och kan förberedas dagen innan. Min favorit är med pesto, soltorkade tomater och svarta oliver. Till 16 personer: 150 gram basilika (ungbladen och de späda stjälkarna från 4 krukor), 1,5 dl olivolja, 1 dl färskriven parmesanost, 0,5 dl pinjenötter, 2 klyftor vitlök
Mixa allt snabbt i en matberedare med knivtillsats. Smaka av med salt och peppar.
1 kg fusilipasta, 2 dl strimlade soltorkade tomater i olja (häll av oljan), 2 dl små kalamataoliver.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Kyl av ordentligt med iskallt vatten. Låt rinna av. Blanda med peston och sedan oliverna och tomaterna. Smaka av med salt. Förvara i kylen och häll sen upp på snyggt fat. Garnera med hyvlad parmesan precis innan servering.
Vidare är det bra med ostar, framför allt ostar som blir godare om de får stå rumstempererat några timmar innan servering. Kolla med din butik. Ha gärna paprika och druvor till, de behöver inte ligga kylda innan. En goding som min kallskänka Pernilla har lärt mig är päron i citronsockerlag. Koka 1 liter vatten och 5 dl socker. Låt svalna, pressa i saften av två citroner och skär bort eller riv i skalet utan att få med det vita. Kärna ur päron, gärna av lite hårdare sort och klyfta. Häll över sockerlagen och låt dra svalt några timmar (se till att alla päron är täckta med vätska, lägg plast och en tallrik över). Servera med såsen.
Till ostbrickan är det även gott med fikongelé eller marmelad. Om du gillar spansk fårost eller pecorinoost kan jag rekommendera tryffelhonung till. Köp färdig honung eller gör egen genom att blanda honung och tryffelolja, gärna på vit tryffel. Ringla på bitar av fårost eller chevre.
Hela salamikorvar typ felino eller chilisalami kan hänga i svala utrymmen och sedan läggas på skärbräda med kniv bredvid. Torkat renkött kan man göra detsamma med. Renköttet är dessutom gott att göra en s k carpaccio av, det vill säga marinera med citron och olivolja och sedan servera med rödlök och ruccola på toppen.

Sen kan man bygga en "fatkyl". Här måste man använda sig av lätta uppläggningsfat (typ engångs-aluminium) så kylen inte "säckar ihop". Köp frigolitplast på bygghandeln och sätt ihop ett skåp med hyllor, låt ena sidan vara öppen som "dörr". Lättast är att skära till de 6 bitarna till lådan (lådan skall vara tillräckligt stor att rymma faten) och sedan tejpa dem med silvertejp. Mät ut hyllorna och gör fyra 3 cm stora hål i dem ganska långt från varandra, så att kylan vandrar i lådan. Sätt fast med 3-tumsspikar rätt igenom väggarna på lådan in i kanten på hyllorna, och tejpa med silvertejp. Nu har du en isolerad låda som kan kylas med kylklabbar (både över och under) och håller kylan några timmar om du måttat ihop kanterna ordentligt.
Ha en riktigt skön sommar och fortsätt att skicka frågor, spalten är tillbaka 16 augusti.