Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Simma lugnt med rökta läckerheter

Färdigt och klart, behöver inte ens värmas. Fisken är så god i sig, att det krävs minimal ansträngning för att få ihop en delikat måltid. Rökt fisk är toppen.

Det ligger en hel varmrökt lax i min kyl och bara väntar på att få ätas upp. En go’ känsla. Jag vet att middagen är råddad utan att jag behöver göra just mycket mer än att möjligen ångkoka några grönsaker och svänga ihop en kall sås. Om ens det.


Fisken är så god i sig, att det krävs minimal ansträngning för att få ihop en delikat måltid. Även om det alltid är kul med fräsiga tillbehör. Gärna något krämigt med lite fräsch syra och stuns. Det behövs pigga smaker som förmår bryta av den småfeta fisken. Jag knåpat ihop ett par recept på några av mina personliga favoriter som alltid funkar till rökt fisk av alla slag.


Men man ska komma ihåg att det är skillnad på rökt och rökt. Vid varmrökning försvinner inte lika mycket vätska ur fisken och den blir både saftigare och mer smakrik. Kallrökt fisk tillagas tekniskt sett egentligen inte alls, utan torkas av röken och får en saltare och lite mildare röksmak.


Vilket man föredrar är så klart en smaksak, men själv tycker jag att varmrökt är klart överlägset och borde vara betydligt vanligare än det faktiskt är. Den smakar helt enkelt sjufalt mer. Åtminstone i min mun.


Som alltid när det handlar om rökt fisk kan det dock vara på sin plats att utfärda några varningens ord: Titta alltid på datumet om du köper vakuumförpackad. De stora kommersiella rökerierna har en tendens att anse att fisken håller i all evighet, vilket kan innebära en risk för att den farliga listeriabakterien får chans att växa till sig. Köp därför helst nyrökt fisk i lösvikt, alternativt kolla datumet noga om den är förpackad. Den bör alltid vara så nyrökt som möjligt.


Vissa hävdar att gravida, ammande och svaga äldre inte ska äta rökt fisk över huvud taget, och när det gäller somliga fisksorter bör man definitivt inte äta dem för ofta med tanke på miljögifterna. Kolla på Livsmedelsverkets hemsida om du känner dig det minsta orolig.


Själv ämnar jag dock hugga in på min laxfirre med god aptit redan i afton. Resterna lär hamna i en läcker lunchsallad i morgon. Rökt fisk piffar upp det mesta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.