Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Sallad är sommarens melodi

Sommar är salladstid. Tid att njuta av alla grönsaker och tid för lättjefull matlagning. Så här års finns det ingen anledning att inte äta sallad.

Jag vet ju knappt var jag ska börja. Kanske med euforin man känner när tomaterna äntligen börjar dofta som de ska. 
Eller det meditativa momentet att sitta på en stol i trädgården och sprita bondbönor. Eller den totala hänförelsen när man hamnar i en John Bauer-skog med skyhöga trädstammar, en bädd av mossa och ett gult hav av kantareller. 
Att få rycka morötter och rädisor direkt ur jorden och sluka dem direkt. Köpa nyrökt lax av fiskegubben. Eller potatis så färsk att man bara behöver titta på den för att skalet ska falla av.

Jag tror att du fattar poängen. Svensk sommar är en dröm för vänner av fräscha sallader och prima …råvaror. Hela vårt landskap förvandlas till ett enda stort dignande skafferi. 
För att skapa matmirakel med minsta möjliga ansträngning är det bara att rota runt och tjoffa ihop allt du kommer över. Sommarsallad är latmansmat med klass.
Trogna läsare kanske vet att det här är något som ligger mig extra varmt om hjärtat. 
Kanske beroende på att jag är en lat sort som inte orkar stå alltför länge i köket när det är 30 grader varmt, men också för att det är den sortens mat som jag bara älskar. 

Men jag anser att folk överlag är för dåliga på att tänka i sallader. 
Det kan bli så oändligt mycket roligare än gurka och tomat. Jag lovar.
Testa något av recepten här intill – och du kommer sluta att gnälla om kaninmat och tvångsvitaminer för evigt. 
Eller i alla fall så länge sommaren varar.

Laxsallad med pepparrotskräm, ägg och färskpotatis
4 portioner, 25 minuter
Fräsch sommarsallad som är både lättlagad och mättande. Varmrökt lax är något av det bästa som finns så här års.

cirka 200 g varmrökt lax
1 knippa sparris och/eller vaxbönor
valfria salladsblad
2-3 kokta ägg
1 knippa färsklök, skivad
1 knippa rädisor, delade
5-10 cocktailtomater, delade
1 avokado, klyftad
8 små kokta färskpotatisar, i halvor
svartpeppar
olivolja
1 ask smörgåskrasse
1 näve valfria groddar

Pepparrotskräm:
2-3 msk färskriven pepparrot
1 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 citron (skalet)
salt

Bryt laxen i bitar. Bryt av ändarna på sparrisen och koka 1 minut (vaxbönor får koka lite längre), spola med iskallt vatten. Blanda salladsblad, sparris, lax, ägghalvor, lök, rädisor, tomater, avokado och potatis på ett fat.
Gör pepparrotskrämen: Blanda ut pepparrot med crème fraiche, senap och rivet citronskal, smaka av med salt. Klicka över salladen.
Ringla lite olivolja över salladen, pressa på citronsaft och peppra. Klipp över krasse och strö över groddar.

Gurksallad med …rädisor och …mozzarella
3-4 portioner, 15 minuter
Det här är den ultimata sommarsalladen. Tänk på att mozzarella aldrig ska serveras kylskåpskall, så ta fram den i god tid - alternativt låt hela påsen ligga i en liten skål med varmt vatten medan du fixar resten.

2 slanggurkor
2 vitlöksklyftor
1 liten nypa chiliflakes
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
2 msk limesaft
2 msk olivolja + extra
1 knippa rädisor, delade
1/2 kruka basilika
1/2 kruka mynta
nymalen svartpeppar
1-2 mozzarellaostar

Skala gurkorna lite slarvigt. Dela den på längden och kärna ur om du vill. Skär i "halvmånar".
Skala och tryck till vitlöksklyftorna med knivbladet så att de krossas lite lätt.
Blanda gurka, vitlök, chiliflakes, salt, socker och 1 msk limesaft i en ziplock-påse eller dubbla vanliga plastpåsar som du knyter åt. Skaka påsen ordentligt och kläm lite lätt på den så att gurkan börjar vätska sig. Låt vila i rumstemperatur i minst 15 minuter.
Låt gurkblandningen rinna av, spara 2 msk av saften och vispa ihop med resten av limesaften och 2 msk olivolja. Blanda dressingen, rädisor och örter i en skål. Salta och peppra.
Lägg upp alltsammans på ett fint fat. Riv mozzarellan i bitar och strö över. Ringla över lite extra olivolja, salta och peppra.

Betsallad med …kantareller, bondbönor och getost
4 portioner, 1 timme
Finns det något bättre än pinfärska små rödbetor? Det skulle vara kantareller då. Eller bondbönor. Jag slog ihop hela härligheten till en ljuvlig sommarsallad.

2 knippen färska rödbetor
cirka 150 g spritade bondbönor (cirka 300 g med skidor)
cirka 150 g rökt sidfläsk, strimlat
ca 200 g kantareller
1 påse rucola à cirka 75 g
1/2 citron
150 g mjuk getost
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar

Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten, cirka 30-45 minuter, beroende på storlek. Låt svalna något och dra av skalen.
Sprita bönorna (om de inte redan är det) och koka i lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Låt svalna och ploppa sedan ut bönorna ur skalen.
Stek fläsket tills det får fin färg, ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Låt kantarellerna steka i stekfettet.
Varva betor, bönor, fläsk, svamp (med stekfett) och rucola på ett fint fat. Pressa över citron och bryt sedan över osten. Ringla på lite olivolja, salta och peppra. Servera som lunchrätt eller till grillat.

Att dricka till
Marin Bianco (2287), 129 kronor.
Alkoholfritt: Periquita Rosé Alcohol Free (1931), 49 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.