Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Såser som skär sig och gröna burgare

Alexandra Zazzi svarar på läsarbrev och tipsar om vegetariska burgare.

Hej!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jag undrar varför sås skär sig i ugnen. Gäller både grädde och när jag blandat grädde och crème fraiche. Jag använder oftast ”riktig” grädde och den fetaste crème fraichen. När jag ibland provat med lägre fetthalt har samma sak hänt då också.

Det brukar inte heller spela någon roll vilket kött jag använder (älg eller kyckling) eller huruvida kycklingen är färsk eller upptinad.

Med vänlig hälsning, Anna

Hej Anna!

Anledningen till att det skär sig är oftast att råvaran du toppar gräddsåsen med släpper egen vätska och det blandas inte i ugnsvärmen. Den fina såsen du vill gratinera splittras.

Dessutom om gräddsås ligger för länge och i för hög värme så börjar den dela sig. Ett knep är att försteka köttet, ta tillvara på skyn, blanda med grädden i kastrull och sedan lägga på såsen och gratinera under en kortare tid. Ett annat är att ta tillvara på den skurna såsen och mixa den snabbt, eventuellt reda med lite såsredning och sedan lägga på den igen precis vid servering. Det finns ju också olika sorters mejeriprodukter. De naturliga, lite fetare sorterna brukar tåla värme bättre. Man kan också köpa så kallad kokbar crème fraiche men även den skär sig om den flyter ut med en ny vätska. Framför allt om den nya vätskan innehåller syra och man inte vispar samtidigt. Vissa frysta kycklingfiléer av lägre kvalité innehåller en del saltvatten som sprutas in för att möra köttet så att det upplevs saftigare, de släpper mycket vätska när de tillagas. Hoppas du blev lite klokare av detta svar.

Hej Alexandra!

Jag skall ha en grillbrunch med drinkar på min födelsedag. Några som kommer äter inte kött och jag tänkte grilla hamburgare. Jag är inte så pjåkig i köket, jag gör egna burgare på högrev och bakar eget bröd.

Har du något bra recepttips på de vegetariska så att det blir gött för alla.

Undrar Mattias

Hej Mattias!

Här kommer ett recept på vegetariska burgare gjorda på linser och bulgur. Personligen tycker jag att de är supergoda och jag kan tänka mig att äta dem istället för kött eller äta en av varje. Ett idé, så att alla kan välja vad de vill, är att du gör alla bröden och burgarna små, då kan man liksom äta en av varje om man vill. Det är dessutom väldigt trevligt till bröden. För att du lättare skall hinna med kan du försteka linsburgarna och ge grillyta på stekplattan på grillen. Hoppas detta inspirerar.

Veggie burger

För 4 personer

• 1 förpackning kokta linser (ca 400 g)

• 2 dl kokt bulgur

• 2 ägg

• 1,5-2 dl ströbröd

• 1 ½ dl riven västerbotten­ost

• 1 ½ msk tahini

• 1 tsk paprikapulver

• ½ tsk spiskummin

• 1-2 tsk oregano

• ½ tsk cayennepeppar

• olja

• salt, svartpeppar

Avokadoröra:

• 2 mogna avokado

• 0,5-1 chilipeppar, styrka och sort efter smak

• bladen från 0,5 kruka

• koriander

• 2 msk grekisk yoghurt

• salt och peppar

Tillbehör:

• 2 skivade tomater

• 4 blad sallad

• 1 strimlad schalottenlök, lägg på grillen några minuter

• 4 hamburgerbröd efter smak, gärna på surdeg

Gör så här:

Häll av och skölj linserna. Mixa slätt i matberedare. Lägg i bunke och blanda med övriga ingredienser.

Krydda med 2 krm salt och1 krm peppar.

Ta lite olja på händerna och forma till 4 burgare.

Grilla på stekplatta på grillen eller försiktigt på galler så att det får färg på båda sidor.

Avokadoröra:

Mosa avokado med en gaffel, rör i finhackad chili, grovt hackad koriander och grekisk yoghurt

Smaka av med salt och peppar.

Servera burgarna i bröd med tomat, lök, sallad och avokadoröra.

LÄS MER: Många skäl att våga välja vegetariskt

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.