Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så tar du tillvara på sill som blivit över

Alexandra Zazzi tipsar om hur du tar tillvara på sill som blivit över och om presenter av det personliga slaget.

Hej Alexandra!

Jag har öppnad sill kvar från i julas, går de att äta?

Något tips på hur annat än smörgåsbord?

Hälsar ”vill inte slänga”

Hej!

Och tack för en bra fråga nu när säkert många med dig har samma fråga och tanke. Handen på hjärtat så har även jag bortglömda burkar längst in i kylskåpet som jag låtit förfara.

När det gäller all mat som man haft framme och sedan kylt ned är det givetvis viktigt att den inte har stått varm och framme för länge och att man haft bra hygien vid hantering. Ett tips när man har en bjudning och inte riktigt vet hur mycket kommer att gå åt, är att hellre använda små skålar när man lägger upp och sedan fylla på. Alltså har man följt en vettig livsmedelshantering är det två viktiga saker som spelar roll för hållbarheten.

1) Är det en klar eller krämig sill?

2) är den hemmagjord eller industritillverkad?

Krämig sill har kortare livslängd än klar sill, har den dessutom varit hemmatillverkad med mjölkprodukter eller ägg i ingredienslistan håller den bara 4-5 dagar. Industritillverkad krämig sill kan hålla en till två veckor efter man öppnat förpackningen.

LÄS MER: Lågpris slog kända märken i test av senapssill

När det gäller den klara sillen håller den mycket längre så länge fisken är helt täckt av lagen. Här är det mest att titta på fisken och lagen så att den inte börjat jäsa eller ser konstig ut, då håller den flera månader, men konsistensen kan bli lite tråkig och mjuk om den ligger länge.

Ett tips om du har en större burk är att lägga en liten assiett eller något tungt över så att man tynger ned fisken. Det är syret och eventuellt luftburna bakterier som är boven.

Nu till hur man skall äta upp sin överblivna sill och eftersom det gått såpass lång tid sedan helgerna så kan vi fokusera på sill med klar inläggning.

Ett väldigt enkelt och gott sätt är att servera den till kokt ägg på morgonen eller lägga den på knäckebrödsmacka med kokta ägg, rödlök och dill.

LÄS MER: Hos Mia Gahne är grillen släckt på midsommar

Är man ingen fantast av klar sill och bara vill ha krämig så kan man skölja av den och göra en egen sillinläggning. Till exempel med kaviar, majonnäs och färsk till. Perfekt till helgbrunchen.

En av mina favoriter är kärringröra. Det är skönt att en redig, för oss okänd, kärring gav lite kärlek till resterna och skapade en supergod röra. Perfekt på en liten toast, som tillbehör till kokt fisk eller på bakad potatis. Här kommer en variant på receptet. Lägg till och dra ifrån efter eget tycke.

Kärringröra

• 1 dl fint skuren/tärnad sill

• 2 msk fint skuren/tärnad gurka, färsk eller inlagd efter smak

• 1 hårdkokt ägg, hackad

• 2 msk fint hackad rödlök

• 1 dl lösvispad grädde

• 1 msk majonnäs, helt hemmagjord

• 2 msk fint hackad dill

• Smaka av med nymalen svartpeppar och några droppar citron och eventuellt salt.

Gör gärna så här:

Rör ihop grädde, majonnäs och dill. Vänd samman med övriga ingredienser. Njut enligt ovan, hållbarhet 3-4 dagar i kylskåp.

Hej Alexandra!

Kan du tipsa om hur man ska tänka när man vill ge bort något matig? Om man ska på middag eller fika och vill ge bort något som kommer till godo?

Hälsar Svea

Hej Svea!

Oj, det var en stor fråga med många svar. Det finns ju alltid oljor, vinäger och kryddor som är trevliga att ta med sig och passar de flesta hushåll. Men allra roligaste är att ta med sig något som man vet personen/personerna i fråga förknippar med just en själv. Till exempel vet jag att mina vuxna barn älskar min pesto, min egenkokta kycklingbuljong, min minestrone med mer. Då brukar jag (jag vet jag är en alldeles för snäll mamma som älskar sina barn) göra en jättesats och packa in i mindre portioner och frysa in. Det brukar vara en väldigt uppskattat present att ta med sig. Skall man dock ta med sig färdig mat till andra som man kanske inte känner lika väl som sina barn bör man skriva ned ingredienserna på en lapp så att eventuella allergiker inte drabbas. Känner du att du fick ett någorlunda svar på frågan?

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.