Så populär är din diet

ANNONS
|

Många svenskar följer någon form av diet. Men åsikterna om vad som är nyttigt spretar kraftigt. På sociala medier förs en livaktig och ibland hätsk debatt om till exempel fett, kolhydrater och gluten.

– Allt fler går sin egen väg när det gäller synen på vilken mat som är mest hälsosam. Kostvanorna blir alltmer fragmentiserade. Många väljer att kombinera flera olika dieter, säger Marie Söderqvist, vd för branschorganisationen Livsmedelsföretagen, i ett pressmeddelande.

Livsmedelsföretagen har med hjälp av opinionsföretagen Demoskop undersökt hur svenskarna egentligen äter.

Resultatet visar att fyra av tio svenskar håller diet. Laktosfritt och vegetariskt är de mest populära alternativen. Vegetarisk diet är extra populär bland de yngre; i åldersgruppen 16-39 är andelen vegetarianer och veganer hela 20 procent.

ANNONS

Fjolårets etta 5:2-metoden har tappat mer än hälften av sina anhängare. GI ligger stabilt och många väljer glutenfritt utan att vara glutenintoleranta.

Här är hela topplistan:

Fjolårets siffror inom parentes. Streck betyder att dieten inte var med i förra årets mätning.

1. Laktosfritt 10 procent (-)

2. Vegan/vegetarian 10 procent (7 procent)

3. LCHF 7 procent (4 procent)

4. Viktminskningsprogram 6 procent (6 procent)

5. Glutenfritt 6 procent (-)

6. 5:2-dieten 5 procent (11 procent)

7. GI 5 procent (5 procent)

8. Lågfettsdiet 5 procent (4 procent)

9. Raw food 2 procent (-)

Diverse andra dieter följs av 5 procent, vilket är samma andel som i fjol.

1 387 personer slumpvis utvalda personer deltog i undersökningen som gjordes i augusti. Vid fjolårets undersökning deltog 1128 personer.

I fjol redovisades också resultaten uppdelade efter partisympatier. Det visade sig att anhängare till Feministiskt initiativ var i särklass mest intresserade av dieter medan socialdemokrater var minst intresserade. I år gjordes ingen sådan redovisning.

ANNONS