Barn äter pannkakor med sylt och grädde
Pannkakor brukar vara ett säkert kort hos barnfamiljer. Bild: Stefan Berg

Recept: så lagar du perfekta pannkakor

Pannkakor är en klassisk maträtt som de flesta lagar enligt samma gamla recept. Men varför inte försöka optimera en vardagsklassiker för att få till bästa möjliga resultat? Med hjälp av tre experter har GP samlat knepen som tar dina pannkakor till nästa nivå.

ANNONS
|

De tunna pannkakor som vi känner igen som vanliga svenska pannkakor har förekommit sedan åtminstone 1700-talet, förmodligen ännu längre. Liksom de snarlika franska crêpesen kan våra svenska pannkakor serveras som både varmrätt och dessert. Men något som förvirrar icke-svenskar är att det i båda fallen rör sig om söta tillbehör – lingonsylt för varmrätt och till exempel hallonsylt för dessert.

Att servera något sött som varmrätt är unikt svenskt, menar måltidsforskaren Richard Tellström. Sylten på pannkakorna är dessutom en relativt ny företeelse.

– Vi har ingen allmän sockeranvänding i Sverige förrän slutet av 1800-talet. Grädden på pannkakan kom först på 1920-talet. Innan grädde och sylt har det förekommit att man har haft kompotter eller strösocker på pannkakorna, men det var i de högre samhällsklasserna. Pannkaka är faktiskt historiskt en ganska dyr och fin rätt, säger Richard Tellström.

ANNONS

Ägg och vetemjöl var dyrbara ingredienser förr. De flesta hade inte råd att göra pannkakor på vetemjöl, utan använda andra, mindre fina, mjölsorter i stället. Ägg var förr mycket mer säsongsbetonade. Hönsen lade bara ägg på våren och försommaren och bara cirka 20 ägg om året. Numera manipuleras hönsen genom temperatur, ljus och foder att tro att det är säsong för att lägga ägg året runt och producerar uppemot 300 ägg per år.

Richard Tellström är måltidsforskare och har bland annat synts i SVT-programmet "Historieätarna".
Richard Tellström är måltidsforskare och har bland annat synts i SVT-programmet "Historieätarna". Bild: Thomas Szendrö

Det är först under sent 1800-tal som pannkakor börjar bli en vardagsmat. Den klassiska kombinationen pannkakor och ärtsoppa handlar från början egentligen inte om just de två maträtterna.

– Soppa och efterrätt hör ihop i Sverige. Här räknas det inte som en fullvärdig måltid att bara äta soppa. Det är heller inte som på kontinenten där soppa främst är en förrätt. Pannkakorna är ett sätt att göra ärtsoppan lite finare, säger Richard Tellström.

LÄS MER:Ny karta visar hundra år gamla recept från dina hemtrakter

För att ta reda på hur man lagar perfekta pannkakor har GP rådfrågat tre experter.

Mästerkocken: Leif Mannerströms tips för goda pannkakor

Leif Mannerström i köket
Har drivit flera klassiska krogar och haft en stjärna i den Guide Michelin i över tio år. Dessutom ett välkänt ansikte för svenskarna genom populära tv-program som Sveriges Mästerkock. Bild: Maria Lundberg

– Jag tar ägg och blandar med mjöl så att det blir lagom tjockt. Sen har jag i mjölk, blandar med elvisp och smakar upp med salt och socker.

– Smält smör häller jag i själva pannkakssmeten och man kan även ha ytterst lite bakpulver i. Då blir pannkakorna luftiga och lätta.

ANNONS
Person häller bakpulver i pannkakssmet
Enligt Leif Mannerström kan man ha "ytterst lite" bakpulver i pannkakorna. Bild: Stefan Berg

– Jag steker i smör, men inte för mycket. Det ska bli ett riktigt vackert mönster på pannkakorna. När de är färdiga äter jag med hemlagad sylt och vispgrädde.

Hemmakocken: Lauri Karlströms tips för goda pannkakor

Arbetar till vardags som fysioterapeut, men sedan han fick en utgåva av Julia Childs klassiska kokbok "Det nya franska köket" har han fördjupat sig i hur man gör riktigt bra pannkakor.
Arbetar till vardags som fysioterapeut, men sedan han fick en utgåva av Julia Childs klassiska kokbok "Det nya franska köket" har han fördjupat sig i hur man gör riktigt bra pannkakor. Bild: Privat

– Det första man ska göra är att sikta mjölet för att smeten inte ska klumpa sig.

– Jag formar mjölet till en vulkan med de knäckta äggen i mitten, som när man gör pasta, fast i skålen och inte på bakbordet. Sen rör jag successivt mjöl och ägg så att det blir som en deg. När det är gjort så har jag i vätska. Jättelite i början, en matsked i taget. Har man i för mycket blir det klumpigt. När man är klar ska det vara ungefär så rinnigt som ovispad grädde.

Enligt Lauri Karlström kan man forma mjölet till en vulkan med de knäckta äggen i mitten, ungefär som när man gör pasta.
Enligt Lauri Karlström kan man forma mjölet till en vulkan med de knäckta äggen i mitten, ungefär som när man gör pasta. Bild: Stefan Berg

– Enheterna jag använder är tre deciliter mjölk, tre ägg, tre deciliter vatten, tre deciliter mjöl.

– När smeten är klar silar jag den. Då är det oftast någon klump som fastnar i silen, men har man varit noggrann i början blir det inte så många.

– Sen får det stå i kylen och vila. Gärna i två timmar.

– När det är dags att steka smälter jag ordentligt med smör och har i smeten och i pannan också. Det är ju gott med smör.

ANNONS

– I början brukar jag ha fullt ös i stekpannan, för att sedan sänka till medelvärme. Ungefär en halv deciliter smet per pannkaka och det gäller att få ut den över hela stekpannan så fort som möjligt. Det är dags att vända när det har stelnat på toppen. Man kan skaka pannan lite så att pannkakan lossnar och sedan kasta lite och vända med stekspaden samtidigt.

– Sedan brukar jag sätta de färdiga pannkakorna i ugnen på 75 grader tillsammans med en liten skål vatten, medan jag steker klart resten.

De färdigstekta pannkakorna kan sättas in i ugnen tillsammans med en liten skål vatten.
De färdigstekta pannkakorna kan sättas in i ugnen tillsammans med en liten skål vatten. Bild: Stefan Berg

– Till pannkakorna har jag vispad grädde och lingonsylt. Innan man vispar grädden ska skål, visp och grädde vara svala. Grädden vispar jag för hand och inte för snabbt. Två slag med vispen i sekunden ungefär. Maskinvispad grädde har en tendens att bli stabbigare och ofta lite ojämn.

Kokboksförfattaren: Annika Goldhammers tips för goda pannkakor

Frilansjournalist och fotograf, samt författare till "Det blir bara pannkaka", en kokbok helt fokuserad på pannkakor.
Frilansjournalist och fotograf, samt författare till "Det blir bara pannkaka", en kokbok helt fokuserad på pannkakor. Bild: Emma Mattsson

– Jag använder väldigt sällan vanligt vetemjöl, utan föredrar att experimentera med fullkornsmjöler och gamla kulturspannmål som enkorn, spelt och emmer. Förutom att det ger mer intressanta smaker bidrar det till ökad biologisk mångfald.

– Helst brynt smör i smeten och det är bra att låta det svalna om man använder kall mjölk och kalla ägg, annars stelnar det. Smeten bör vila minst 30 minuter, men gärna över natten.

ANNONS

– Det ska fräsa när man häller i smeten i stekpannan. Ett vanligt misstag, som även jag gör när jag är otålig, är att hälla i smeten innan pannan är tillräckligt varm vilket gör att den första pannkakan blir ojämnt gräddad och svår att vända. När pannkakan är brynt i kanterna är det dags att vända.

När pannkakan är brynt i kanterna är det dags att vända.
När pannkakan är brynt i kanterna är det dags att vända. Bild: Stefan Berg

– Det är olika tillbehör nästan varje gång och det är det som är så roligt med pannkakor: att de kan varieras i det oändliga. Till tunna pannkakor blir det oftast klassiska tillbehör, som svartvinbärssylt och lättvispad grädde eller skivad banan, saltrostade hasselnötter och egengjord nutella. Jag är även en sucker för jordnötssmör, så det är inte ovanligt att det hamnar i pannkakorna, gärna med blåbär eller färska skogshallon och smält choklad. Vill jag ha en mer frukostmässig pannkaka kanske jag toppar med tahini, rostade sesamfrön och något sött, typ banan, dadlar eller honung, och tjock yoghurt.

– Sedan tycker jag att det kan vara kul att smaksätta smeten, på våren brukar jag till exempel alltid göra nässelpannkakor. Och får man någon pannkaka över ska man inte slänga den, utan frysa in. Det är superbra att kunna ta fram en stödpannkaka när hungern sätter in, eller barnen snabbt behöver mat.

ANNONS

LÄS MER:Billigt blev bäst i test när panelen testade färska pannkakor

Här är receptet på perfekta pannkakor

Baserat på råden från pannkaksexperterna Lauri Karlström, Leif Mannerström och Annika Goldhammer har GP satt ihop det ultimata pannkaksreceptet.

Ingredienser

• 3 dl kulturspannmål

• 1/2 tesked salt

• Ytterst lite bakpulver

• 3 ägg

• 3 dl mjölk

• 3 dl vatten

• Rikligt med smält smör till smeten, samt smör till stekning

Tillbehör

• Handvispad grädde

• Sylt

Så gör du

1. Sikta mjölet och rör sedan i salt och bakpulver

2. Forma mjölet till en vulkan i skålen och knäck äggen i mitten. Arbeta ihop till en deg.

3. Ha i lite mjölk och vatten åt gången.

4. Sila smeten.

5. Låt vila i kylen i två timmar

6. Sätt ugnen på 75 grader och sätt in en liten skål med vatten.

7. Bryn smör och blanda i smeten.

8. Smält en klick smör i en riktigt varm stekpanna.

9. Häll en halv deciliter smet i stekpannan och sprid ut den snabbt genom att vicka på pannan.

10. När smeten stelnat på toppen och blivit brynt i kanterna, vänd pannkakan genom att skaka pannan så att den lossnar, för att sedan kasta och vända med hjälp av stekspaden.

ANNONS

11. Placera färdiga pannkakor i ugnen medan resten av pannkakorna steks.

12. Servera med sylt och handvispad grädde.

Kommentarer

Även om receptet är aningen mer avancerat än vanliga recept på pannkakor är det inte alls krångligt att röra ihop smeten. Det känns bra att se den långsamt få en lösare konsistens.

Trots ordentligt knådande och vispande fastnar lite klumpar när smeten silas, så det steget fyller en viktigt funktion för att få en helt klumpfri smet.

Innan smeten får vila i kylen ska den silas.
Innan smeten får vila i kylen ska den silas. Bild: Stefan Berg

Pannkakorna håller ihop bra vid stekningen och kan vändas utan några större problem.

De färdiga pannkakorna är riktigt goda, även enligt testpanelens yngsta deltagare, som äter i högt tempo och med händerna. Det är däremot svårt att avgöra om skillnaden i smak hade gått att avgöra i ett blindtest tillsammans med helt vanliga pannkakor.

Det färdiga resultatet.
Det färdiga resultatet. Bild: Stefan Berg

LÄS MER:Så lagar du perfekta köttbullar

LÄS MER:Så lagar du perfekt korv stroganoff

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS