Tallrik med korv stroganoff och ett glas mjölk
Med några enkla knep kan korv stroganoff smaka mycket mer än skolmat och snabb middag. Bild: Meli Petersson Ellafi

Recept: så lagar du perfekt korv stroganoff

Från skolmaten till ungkarlslyan och vidare in i matlådan på jobbet. Korv stroganoff är för många en livslång följeslagare. Men den behöver inte smaka likadant hela tiden. Några enkla knep kan lyfta en enkel maträtt till helt nya smaknivåer.

ANNONS
|

Korv stroganoff har en unik bakgrund i att den först dyker upp i skolmatsalen, för att sedan tas vidare till hemmen. Enligt måltidsforskaren Richard Tellström dyker maträtter upp i skolköken år 1956.

– Den billiga falukorven hittar du aldrig på finkrogar, möjligtvis på vägkrogar. Den är en ganska blek kopia av biff stroganoff, som däremot kan finnas med på restaurangmenyerna, säger Richard Tellström.

Richard Tellström är måltidsforskare och har bland annat synts i SVT-programmet "Historieätarna".
Richard Tellström är måltidsforskare och har bland annat synts i SVT-programmet "Historieätarna". Bild: Thomas Szendrö

Biff stroganoff liknar den svenska falukorvsversionen och är en gryta med strimlad biff, lök, creme fraiche, dragon, tomatpuré och senap. Det finns olika teorier om dess ursprung, men alla leder till Ryssland. Namnet skulle kunna komma från det ryska ordet "stroganina", som antyder att råvaran är fint fördelad. Men många förknippar maträtten med den ryska köpmannafamiljen Straganov.

ANNONS

I Sverige återkommer korv stroganoff ständigt som ett inslag i den moderna husmanskosten. Från sitt ursprung i skolmatsalarna har den tagit sig vidare ut i hemmaköken och matlådorna på arbetsplatserna. Förra året förekom den på fängelsemenyn som offentliggjordes när hiphop-artisten ASAP Rocky satt häktad i Sverige, efter ett bråk i centrala Stockholm. Ofta behåller maträtten sin klassiska skepnad, men i vissa fall i ny tappning, till exempel genom den vegetariska varianten halloumi stroganoff.

LÄS MER:Leif Mannerström sågar ASAP Rockys matmeny

För att ta reda på hur man lagar perfekt korv stroganoff har GP rådfrågat tre experter.

Youtubern: Johan Hedbergs tips på god korv stroganoff

Driver under namnet "Matgeek" en av Sveriges största Youtube-kanaler inriktade på matlagning.
Driver under namnet "Matgeek" en av Sveriges största Youtube-kanaler inriktade på matlagning. Bild: United screens

– Något som många missar, men som är väldigt viktigt, är att när man har i tomatpurén ska man ha i den direkt efter att man har stekt korv och lök. Sen får den steka med. Tomatpurén behöver karamelliseras. Det är då den börjar smaka någonting. Det kan vara gott att ha den direkt i såsen, men den smakar inte alls lika mycket då.

– Jag skär korven tre-fyra centimeter långa stavar. De bör ha en stekyta, för det är då det bildas så mycket smak.

Tomatpurén ska stekas för att få så mycket smak som möjligt.
Tomatpurén ska stekas för att få så mycket smak som möjligt. Bild: Meli Petersson Ellafi

– Lite dijonsenap kan vara gott att ha i för att få en liten pepparrotsaktig smak. Men tomaterna och korven ska spela huvudrollen. Löken ska inte bli brun, utan gå på medelvärme i lite fett så att den blir mjuk och söt. Alla som har hetsat fram en korv stroganoff vet hur barnen har plockat bort skärvorna av lök.

ANNONS

– Till korv stroganoff äter jag alltid ris och kylskåpskall skuren gurka.

– Det vanligaste misstaget folk gör är att de inte smakar av. Det är då du känner om du behöver ha mer salt eller peppar. Många är för snåla med det.

Mästerkocksvinnaren: Sofia Henrikssons tips på god korv stroganoff

Vann årets upplaga av tv-programmet Sveriges Mästerkock.
Vann årets upplaga av tv-programmet Sveriges Mästerkock. Bild: Frida Wismar

– Jag har i gul lök eller schalottenlök, tomatpuré, passerade eller finkrossade tomater, grädde, dijonsenap, oregano, paprikapulver och grönsaksbuljong. Det blir lite grann det man har hemma.

– Ska jag göra den ordentligt så vill jag gärna steka korven och löken för sig, för att korven ska få riktigt bra stekyta.

Genom att steka korv och lök för sig kan stekytan maximeras.
Genom att steka korv och lök för sig kan stekytan maximeras. Bild: Meli Petersson Ellafi

– Det vanligaste misstaget är nog att man fegar lite med kryddorna, att det bara smakar grädde och tomatpuré. Jag tycker att man verkligen ska gå loss med kryddorna så att den smakar mycket.

– I stället för falukorv kan man köra halloumi. Det är både vegetariskt och jättegott. Då blir det också jättegott att finhacka zucchini och ha i och även gå loss med basilika. Men det blir lite en annan rätt då. Ett annat tips är att ha i lite ajvar för att få den där goda paprikarundheten.

Kockläraren: Karl-Magnus Edbergs tips på god korv stroganoff

Arbetar som adjunkt i måltidskunskap på restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan, med inriktning mot det kulinariska kockprogrammet. Har ett förflutet som kock på restaurang Sjömagasinet i Göteborg.
Arbetar som adjunkt i måltidskunskap på restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan, med inriktning mot det kulinariska kockprogrammet. Har ett förflutet som kock på restaurang Sjömagasinet i Göteborg. Bild: Örebro universitet

– Korv stroganoff är en av hörnstenarna i singelmatlagningens konst. Jag följer en ganska enkel princip: falukorv, gul lök, lite mjöl, smör, tomatpuré, paprikapulver salt, peppar, vatten, grädde, crème fraîche. Sedan smaksätter jag med ketchup och någon form av hot sauce. Det kan vara sriracha eller stark chilisås.

ANNONS
Lite stark chilisås ger extra udd vid smaksättningen.
Lite stark chilisås ger extra udd vid smaksättningen. Bild: Meli Petersson Ellafi

– Vid själva tillagningen är det viktigt att steka falukorven så den får ordentligt brynt yta. Jag tycker det är såpass viktigt att löken inte blir bränd eller är rå att jag steker falukorven först, tar upp den, och sen steker löken. Därefter har jag på lite tomatpuré och pudrar med mjöl.

– Mjöl binder upp fett som falukorven släpper när man steker den.

– Crème fraichen är lite syrligare än grädden och ger en annan känsla, men skulle jag bara köra crème fraîche hade blivit lite för syrligt.

– Det är viktigt att det blir mycket sås, att det blir en ganska gles gryta.

– Jag äter alltid makaroner till korv stroganoff.

Pudra på lite mjöl i slutet av stekningen för att reda såsen och göra den tjockare.
Pudra på lite mjöl i slutet av stekningen för att reda såsen och göra den tjockare. Bild: Meli Petersson Ellafi

LÄS MER:Så lagar du perfekta pannkakor

Här är receptet på perfekt korv stroganoff

Baserat på råden från Johan Hedberg, Sofia Henriksson och Karl-Magnus Edberg har GP satt ihop det ultimata receptet på korv stroganoff.

Många av ingredienserna har troligtvis redan hemma.
Många av ingredienserna har troligtvis redan hemma. Bild: Meli Petersson Ellafi

Ingredienser

• 400 gram falukorv

• 2 gula lökar

• 5 msk tomatpuré

• 1 msk mjöl

• 1 dl vatten

• 2 dl crème fraiche

• 1 dl grädde

• 1 tsk dijonsenap

• 2 msk ajvar relish

• Stark chilisås (till exempel sriracha)

• Salt

• Peppar

Tillbehör

• Ris eller makaroner

• Kylskåpskall skivad gurka

ANNONS

Så gör du

1. Skär falukorv i tre-fyra centimeter långa stavar.

2. Hacka två gula lökar.

3. Stek falukorven så att ytan blir brynt. Ta sedan upp falukorven och stek löken så att den blir mjuk men inte bränd.

4. Lägg i den stekta falukorven i pannan tillsammans med löken. Rör ner tomatpuré och låt steka med.

5. Pudra över mjöl och rör runt.

6. Häll på vatten och låt sjuda någon minut, ha sedan i crème fraiche och grädde.

7. Smaksätt med dijonsenap, ajvar relish och stark chilisås.

8. Smaka av med salt och peppar.

9. Servera med ris eller makaroner och kylskåpskall skivad gurka.

Kommentarer

Den här versionen av korv stroganoff smakar mer än många av de vanligaste recepten som finns på nätet. Men den smakar fortfarande korv stroganoff. Paprikan finns i bakgrunden genom ajvar relishen och genom större mängd crème fraiche än grädde blir såsen lite lagom syrlig.

Att steka lök och falukorv var för sig underlättar också genom att göra stekningen lite mindre stressig, med mindre risk att något bränns vid.

Det är inte utan anledning som korv stroganoff har blivit en klassiker i matlådan. Rätten blir nästan bättre av att få stå till sig och värmas upp igen.

ANNONS
Det färdiga resultatet.
Det färdiga resultatet. Bild: Meli Petersson Ellafi

LÄS MER:Så lagar du perfekta köttbullar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS