Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så lagar du otroligt god inlagd salt sill

Alexandra Zazzi svarar på läsarbrev och passar på att bjuda på ett recept.

Hej Alexandra!

Jag hörde dig på radion i lördags om sill. Blev inspirerad men är orolig för gifter senaste åren och väljer att inte äta sill och strömming även om det är väldigt gott. Hur tänker du?

Sigrid

Hej Sigrid!

Ja, det är tråkigt vad som händer i våra hav och i vår natur. Att vi skall vara oroliga över att bli skadade av den mat vi äter är jobbigt för många. När det gäller gifter så misstänker jag att du menar dioxiner och PCB eftersom du nämner strömming. Man har sett att fisk som fiskats i Östersjön har höga halter av just dessa. Dioxin och PCB lagras i kroppen och är skadligt på många sätt, bland annat för fortplantning och hormonsystem vilket gör att man rekommenderar kvinnor i fertil ålder, ammande och gravida och barn att inte äta dem. Jag är själv väldigt restriktiv att äta Östersjöfisk eftersom man även sett att det kan påverka immunförsvaret med mer.

Men ett litet ljus i mörkret är att sill vi oftast köper, inlagd och på burk, är viltfiskad i Nordhavet och Västerhavet (läs på förpackningen) och det är än så länge en relativt giftfri fisk.

Vi envisas ju med att skräpa ned i vår natur med bland annat plast och tyvärr är det havet som tar emot en hel del. Jag tänkte gå ut med en utmaning till er alla som jag själv följer. Plocka upp tre plastbitar om dagen ni ser i er vardag i naturen eller på vägarna och se till att de hamnar i rätt sortering. Det känns gott i själen att göra något. Gör vi det allihopa så blir det skillnad. Vill ni sprida ordet skriv #trashtag på instagram och få fler att hänga på eller klappa er själva på axeln och känn att ni gjort något.

Tyvärr finns det gifter i alla hav och sjöar, och en hel del större fiskar och insjöfiskar är påverkade och man rekommenderar en mer moderat konsumtion av dessa. Gå gärna in på livsmedelsverket.se för att få mer information.

Med det sagt vill jag inte skrämma bort någon att äta fisk. Det är fortfarande en väldigt bra källa till protein, fettsyror, vitaminer, mineraler med mer och otroligt gott. Och vår svenska fiskenäring är duktig på att fiska hållbart. Så fråga er handlare när ni köper fisk och sätt er in i vad som är bra och mindre bra. Här kommer ett recept på inlagd salt sill med rödlök. Otroligt gott att lägga på knäckebröd med osaltat smör och nyklippt dill.

Stekt panerad inlagd salt sill

600-700 g steksillfiléer (vattna ur enligt anvisningar)

• smör/olja till stekning

• 1 dl vetemjöl

• 1 ägg

• 1 dl ströbröd

• några drag med svartpepparkvarnen

• 2 rödlökar

• 4-5 stjälkar dill

ättikslag:

• 1,5 dl ättikssprit (12%)

• 2,5 dl socker

• 4,5 dl vatten

Att servera till:

Potatis, knäckebröd, crème fraiche, dill med mer

Gör gärna så här:

Dag ett på kvällen:

Gör ättikslagen genom att koka upp ingredienserna, låta svalna och ställa kallt.

Vattna ur sillen 8 timmar i kallt vatten över natten i kylskåp, tag ur, och byt vatten 2-3 ggr under 30 minuter.

Dag två:

Torka av filéerna med hushållspapper. Vänd i mjöl, sedan lätt uppvispat ägg och sedan i ströbröd. Stek i smör/olja-blandningen tills de är gyllene, peppra under tiden. Låt svalna på hushållspapper, lägg ut i en form och häll över ättikslagen, skala och skiva rödlöken i tunna ringar, lägg ut löken på fisken, klipp över dill och tyng ned med en tallrik, ställ in i kylskåp.

Dag tre:

Servera fisken med löken och lite mera nyklippt dill och en klick crème fraiche eller gräddfil, gott med potatis eller på knäckebröd.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.