Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så gör du snygg fuskmat

Det är faktiskt tillåtet att mygla ibland. Särskilt när man brottas med vardagsstress och fantasibrist. Emellanåt får man lov att unna sig en och annan genväg.

Ja, jag vet att det är dåligt. Ja, jag vet att de innehåller tusen och ett E-nummer, tillsatser och annat elände. Och ja, jag vet att det finns lösningar som är både billigare och betydligt godare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men nöden har ingen lag. Verklighetens vardag ser ut som den gör. Det är ungar som ska skjutsas, det är läxor som ska förhöras, det är hårda arbetsdagar som tar ut sin rätt och det är noll kreativitet på hjärnkontot. Någonstans mitt i alltihop ska man hinna både handla och laga mat till en otålig och hungrig familj. Eller också lever man ensam och ids inte lägga ned energi på sig själv och blir sittande där med en macka till middag. Igen.

Att ens nämna halvfabrikat är som att svära i kyrkan i matsvängen. Med risk för att åka på moppe vill jag ändå hävda att det faktiskt kan vara både bra och tillåtet att ladda upp med några färdiga nödlösningar hemma i skåpen. Dessutom finns det många fuskvarianter som gör det enklare att ta vara på rester, något som blir viktigare för varje minut i dessa klimatkatastroftider.

Min ambition härmed är endast att lätta på det dåliga samvetet och ge dig själv lite andrum mellan varven. Det var en annan generation som hade tid att göra långkok och laga mat från grunden sju dagar i veckan. Till och med halvfabrikaten blir bättre, speciellt om du fläskar på med lite extra kryddor och smaker.

Vissa genvägar är mer accepterade än andra. Vi har vant oss vid att köpa bönor på burk, ris i boil-in-bag, femminuterssill och färdigriven ost. Men lika sällan som vi står och stoppar korv innan vi ska ut och grilla, lika lite borde man behöva skämmas för att man köper pizzakit eller färdig tomatsås emellanåt.

Tid är pengar i dagens samhälle. Men brist på tid kan också vara skäl nog att få lov att rucka på sina matlagningsprinciper mellan varven.

Genvägar är inte alltid senvägar. Inte ens i köket.

Mac & Cheese är en klassisk amerikansk pastagratäng. Här gjord med en del fusk och en del svenska smaker såsom lax och dill.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Mac & Cheese med tortellini och lax

Till 4 portioner, 30 minuter

Här har jag fuskat mig till en husfavorit, Mac & Cheese, och jag har försvenskat den en smula med lax och dill. En smidig vardagslösning.

• 4 dl färdig ostsås till pasta, t ex Kelda Fyra Ostar

• 500 g tortellini med ostfyllning

• 1 liten gul lök, finhackad

• olivolja

• cirka 75 g varmrökt lax i bit

• nymalen svartpeppar

• 1 knippa dill, hackad

• 1 citron

• 5–10 cocktailtomater, i halvor

• 1 1/2 dl riven ost

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, gärna något kortare tid. Låt rinna av i durkslag.

Mjukfräs under tiden löken i lite olivolja utan att den tar färg.

Bryt laxen i bitar och vänd ned i pannan. Tillsätt den färdiga ostsåsen och värm försiktigt. Rör ned dill (spara lite), rivet citronskal, saft från en kvarts citron och generöst med nymalen peppar.

Häll över pastan i smord gratängform. Tryck ned tomaterna här och där. Slå över ostsåsen och toppa med riven ost. Gratinera i 225 grader i cirka 10 minuter eller tills pastan känns genomkokt och gratängen fått fin yta.

Garnera med extra dill när den svalnat något.

Färdigköpt pizzadeg gör det enkelt och snabbt att fixa pizza hemma. Här fick den lyxigt sällskap av hyvlad sparris, parmesankräm och taleggio-ost.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Pizza bianca med hyvlad sparris och taleggio

Till 2–4 portioner, 30 minuter

Färdigköpt pizzadeg är en av mina stående fusklösningar. Det sparar tid och gör det enklare att ta vara på rester. Köper du ett kit med tomatsås kan du använda den i en pastasås en annan dag. Det här är lyxfusk med härlig smak.

• 1 färdig pizzadeg

• 1 knippa sparris

• olivolja

• 1/2 citron

• flingsalt

• nymalen svartpeppar

• 1 dl riven parmesan

• 2 dl crème fraiche

• 1 rödlök, tunt skuren

• cirka 150 g taleggio, skuren i bitar (alt. 1 mozzarella)

Värm ugnen till 250 grader och ställ in en plåt under tiden.

Rulla ut pizzadegen eller kavla den om det behövs. Placera på bakplåtspapper (om det inte redan ingår).

Hyvla sparrisen tunt med osthyvel, använd de torra ändarna som ”handtag” och kasta det som blir över. Lägg det hyvlade i en bunke med olivolja, citronsaft, salt och peppar, och blanda runt.

Rör ihop parmesan och crème fraiche. Bred ut ostkrämen över pizzabotten. Strö över rödlök och sparrisstrimlor. Fördela taleggiobitarna lite här och där.

Ta ut den heta plåten ur ugnen och låt papperet med pizzan glida över på plåten. Grädda i cirka 10–15 minuter eller tills ytan fått fin färg.

Retrorätt tillagad med färdigköpt grillad kyckling. En enkel genväg som kan användas till mycket.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Blå gåsens kyckling

Till 4 portioner, 35 minuter

Ett smart sätt att spara tid är att köpa färdiggrillad kyckling. Den här rätten är en barndomsfavorit med skön retrokänsla. Ju mer senap, desto godare blir den.

• 1 färdigköpt grillad kyckling

• 3 msk smör

• 1 gul lök, finhackad

• 1 vitlöksklyfta, finhackad

• 2 1/2 dl kyckling- eller hönsbuljong + ev. extra

• 1 dl torrt vitt vin

• 2 dl grädde (valfri fetthalt)

• 2 msk vetemjöl

• 1 1/2–2 msk dijonsenap

• 2 tsk soja

• 1 knippa persilja, hackad

Att äta till:

• kokt potatis

• lättkokta haricots verts

Bena ur kycklingen och dela köttet i mindre bitar.

Smält 1 matsked smör i en kastrull och fräs försiktigt både lök och vitlök mjuk, utan att det tar färg. Tillsätt buljong och vin. Låt sjuda ett par minuter. Sila av löken. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och tillsätt grädden.

Blanda två matskedar smör med mjölet och forma till en boll. Tillsätt lite i taget under kraftig vispning tills konsistensen blir lagom simmig, späd med lite mer buljong om det blir för tjockt. Häll i senap och soja och låt sjuda 5 minuter.

Lägg slutligen i kycklingen och låt den bli genomvarm. Strö över persilja och servera till kokt potatis och haricots verts.

Att dricka till:

Marin Bianco (2287), 139 kronor.

Alkoholfritt: Santa Monica Organic White (1977), 49 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.