Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Säsong för Valnötter

Höst i köket med säsongens godaste nöt att knäcka. Franska skönheter från Grenoble gör dig både gladare och piggare.

Vad är det egentligen som gör en valnöt så mycket godare än andra nötter? Rika på bra fetter, vitaminer och mineraler är detta en delikatess som jag äter året om. Det är nu på hösten som den är mogen att skördas i Isère, välkänd som ”noix de Grenoble”. Mina första valnötsminnen kommer från julen med ljusa kaliforniska nötter som knäcktes lagom till Kalle Anka. Men om det yttre får avgöra lika mycket som det inre väljer jag garanterat franska valnötterna. Skillnaden sitter i smaken. Franska valnötter har en söt smak med smörig konsistens som gör att de smälter i munnen och sedan kommer den härliga nötsmaken. När kaliforniska valnötter får sitt ljusa skal efter behandling med blekmedel gör man tvärtom i Frankrike. De får behålla sin speciella karaktär och naturligt mörkfläckiga yttre.

I en liten fransk delikatessbutik provade jag för första gången de nyskördade franska skönheterna. Laurent Laffont som driver butiken i centrala Göteborg kommer från Voiron nära alpstaden Grenoble och har egen import. Laurent la två hela valnötter i handen och tryckte lätt men bestämt nötterna mot varandra. Ut poppade de välgörande valnötterna. Jag tog en tugga och blev helt såld på de ursprungsmärkta franska valnötterna.

Den knapriga valnötskärnan blandar sig lika bra med lantliga sallader och pajer som i söta bakverk och desserter. För att locka fram intressant smak föredrar jag att använda olika salladssorter. Ta några späda skott maché och blanda med en aning bitter sort som frissé, som tyvärr inte alltid är så lätt att få tag på. Varva salladen med en dressing på grovmalen senap och rödvinsvinäger. Till knaprigt fläsk och blåmögelost lyfter nötterna salladen. Valnötter passar bra till olika ostar som den gudomliga Mont d’Or, en mjuk och krämig kittost som smälter fint in i en paj. Saftiga ugnsbakade päron med finhackade valnötter som kryddats med kanel är en dessert som inte skäms för sig. Och glöm inte vaniljsåsen till. Äggulor, gräddmjölk, socker och vanilj ger en fullständigt krämig smaksymfoni. Långt bort från färdigköpta.

Det finns massor av fantastiska råvaror att upptäcka. Valnöt är just en sådan.

Franska valnötter

I Frankrike har man fokus på råvaran. Ursprung är en självklarhet och valnötterna från Grenoble och Périgord anses vara de bästa. Valnötterna från Grenoble var först att ursprungsmärkas med AOC (Appellation d’Origine Contrôlée), redan 1938 och skördas en gång om året på hösten. Förvara nötterna i sitt eget skal svalt och kallt för att de skall hålla bäst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.