Risk för brist på svensk julskinka

ANNONS
|

Julskinkan är svenskarnas favorit på julbordet, och de flesta julskinkor som köps är svenska. Men enligt Scan, som just nu är i full gång med att tillverka årets julmat, är det inte säkert att de svenska skinkorna räcker åt alla i jul.

–Det vi kan se är att många grisleverantörer har slutat och lagt ner sitt jordbruk. Vi uppmanar konsumenter som vill vara säkra på att äta svensk julskinka att vara framme i tid. Den som vill ha ekologisk skinka bör nog vara framme redan i början av advent, säger Margaretha Thorgren, kommunikationsdirektör på Scan.

Ekologisk efterfrågan

Särskild brist är det på svensk ekologisk julskinka. Enligt Scan är ungefär en tiondel av julskinkorna som säljs i Sverige i dag ekologiska, men skinkbristen sätter ett tak för försäljningen. Scan tror att efterfrågan egentligen ligger på uppemot 20 procent.

ANNONS

Det här gapet har gjort att danskarna, som har 25 miljoner grisar jämfört med Sveriges 2,9 miljoner och därmed fler skinkor, nu riktar in sig på att sälja mer ekologisk julskinka i Sverige.

Problemet är enligt Scan att svenskarna gärna äter svensk skinka vid jul, men att vi resten av året inte väljer inhemskt fläsk i samma höga utsträckning som man gör i andra länder i EU.

–Det är ju inte bara att trycka på en knapp och producera fler julskinkor. Det går inte bara att äta julskinkor och inte någon annan del av grisen, säger Margareta Thorgren.

Dålig lönsamhet

Det är kris i den svenska grisbranschen. Antalet grisuppfödare i Sverige har minskat med närmare en tiondel bara under det senaste året, bland annat på grund av att lägre köttpriser lett till försämrad lönsamhet.

–Det har varit en rejäl uppförsbacke i grisproduktionen. Vi har kämpat både med lönsamheten och effekterna av djurrättsalliansens kampanj, säger Sten-Olov Dimander, vd för Svenska Djurhälsovården, dit 90 procent av grisbönderna är anslutna.

En genomsnittlig svensk äter ungefär ett kilo skinka varje jul.

Totalt äter svenskarna 6000–7000 ton skinka varje jul.

Varje slaktad gris ger ungefär fyra skinkor.

Trenden är att vi äter fler mindre julskinkor utspritt över fler tillfällen.

Julskinka är den mest populära julmaten i Sverige, följt av sill.

Lutfisken har däremot tappat mark på senare år.

Efterfrågan på ekologisk julskinka är betydligt högre än tillgången. 10 procent av skinkorna är ekologiska, medan Scan räknar med att 20 procent vill ha ekologisk julskinka. Det gjorde förra året att den ekologiska skinkan tog slut på vissa håll.

Källa: Scan (TT)

ANNONS