Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Restfest för vassa matlagare

Hur lagar man smart och tar bäst tillvara på råvaran? Två Dagars matskribent Maria Zihammou fixar rostbiffsteken på tre olika sätt och tipsar om hur man slänger mindre.

Laga smart – hur gör man egentligen? För min del har det alltid handlat om hur man smartast kan omvandla några rester till en ny lika god rätt. Ett av mina favorittips är att låta steken räcka länge. Dagen efter festmåltiden får några skivor stek landa i en pastarätt med tomater och grönsaker. Men hos dig skulle de lika gärna kunna vara några helt andra tillbehör. Med bra råvaror som rotfrukter eller bara potatis och lök kan man komma långt.

Den ultimata klassikern och en svensk favoritresträtt måste vara pyttipanna. En underbart fin rätt där man skär ner restskivor av kött i riktigt små bitar och gör likadant med fast potatis och gul lök. Steker potatis och lök knaprigt glänsande och mot slutet lägger ner köttet och värmer snabbt upp allt tillsammans. Nystekt ägg med gyllengul gula och sötsyrliga rödbetor till är viktiga för helheten i balansen mellan det söta, salta och syrliga. Smart och gott där köttet blir till god utfyllnad och restbitarna absolut inte skäms för sig.

För mat är värt att inte slänga. Det är varken bra för plånboken eller miljön. Det handlar egentligen bara om kunskap hur man bäst tar tillvara på sina rester. Men också om att man lär sig om våra svenska råvaror i säsong. Som att använda rotfrukter och kål nu i väntan på vårens godsaker. Kål är en underbar grönsak som man kan använda både till salladen och i maten. Och göra mer med än man tror. Fräsa kålen i pannan med fläsk, köttfärsrester eller servera som sallad till något helt annat.

Så hur undviker man att resterna känns allmänt trista och oinspirerande? Med några vanliga basråvaror får man koll på restläget. Skivor av stek, kycklingbitar och gårdagens rostade rotfrukter kan lätt bli tillbehör till en pasta, paj eller på mackan med krispiga grönsaker. Men vi börjar med att göra en riktig klassiker, rostbiff med gräddig sås, gelé och hasselbackpotatis. Det är helgmat som för mig tillbaka till mina barndomssmaker i mormors kök. Restskivorna av steken blir sedan till söndagslunch (eller måndagslåda) med pasta och om du har tur räcker de sista köttskivorna även till en matig macka.

Soppa i stället för sopa

Jag kan tycka att det är bra att handla mindre. Med det menar jag att erbjudande med tre för två ofta slutar med att det hamnar fina råvaror i soporna. Kylen fylls till bristningsgränsen och det som ligger underst glöms bort. Ett av de enklaste tipsen är att laga soppa och grytor av rotfrukter, potatis och lök i stället för att resterna hamnar i soporna. Varför inte hacka ner gårdagens kycklingrester och toppa mackan med eller göra gratäng och paj på det som ligger bortglömt i kylen?

Vinn Jamies bok

Jamie Olivers nya bok Laga smart med Jamie (Bonnier Fakta) handlar om att köpa klokt, laga smart, slänga mindre. Vill du vara med och vinna ett exemplar så maila oss och berätta kort varför just du behöver bli bättre på att laga smart. En jury som består av Hanna Tornbrant och Maria Zihammou kommer att välja ut de mest inspirerande förslagen. Mejla oss senast tisdag 18 mars.

Vinnarna meddelas per mejl och i Två Dagar nästa lördag. Märk mailet ”jamie”, skicka till [email protected]

Fler tips

Ur Jamie Olivers nya kokbok plockar vi några tips på att köpa klokt:

• Gör en inköpslista

• Köp säsongs­betonat

• Var sparsam, jämför priserna, använd nätforum med sparsamma konsumenter och andra hjälpmedel på nätet för att hålla priskoll

• Handla inte när du är hungrig

• Passa på att fynda – många butiker sänker priser när de närmar sig bäst före-datum, det går att göra riktiga fynd

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.