Tomatillon är grön och har en lätt syrlig smak. Hittar du inte exakt de chilisorter som ingår i receptet kan du experimentera med andra sorter.
Räcker till 8 tacos
Sotad vårlökscrema
5 dl vispgrädde
0,5 dl filmjölk
1 knippe vårlök
2 dl majonnäs
nymalen svartpeppar
havssalt
olivolja
Hot sauce
4 hårt grillade bifftomater
2 gula lökar, grillade i sina skal tills de är mjuka rakt igenom
1 stor vitlöksklyfta, grillad i sitt skal tills den är mjuk rakt igenom
2 msk socker
1 dl vinäger
1 pasillachili, blötlagd i kokande vatten
2 cascabelchilis, blötlagda i kokande vatten
5 arisolchilis, blötlagda i kokande vatten
1 guajillochili, blötlagd i kokande vatten
3 tsk salt
Rare beef
300 g oxfilé av god kvalitet
2 tomatillos, tärnade. Helst färska, annars konserverade
majs från 2 grillade, färska majskolvar
1 mexikansk panelaost (eller halloumi), helstekt och skuren i tärningar
2 finskurna vårlökar
4 rädisor, skurna i tunna skivor
grovhackad koriander
färskpressad limejuice
havsalt
olivolja
Sotad vårlökscrema: Börja med creman. Blanda vispgrädde och filmjölk och låt stå framme i rumstemperatur i ett dygn.
Pensla vårlökarna med olivolja och grilla dem riktigt hårt. Finhacka. Blanda med majonnäs och crema. Smaka av med svartpeppar och havssalt. Låt dra minst 1 timme i kylen.
Hot sauce: Mixa ihop alla ingredienser utom salt till en slät sås. Häll upp i en kastrull och låt puttra på låg värme tills konsistensen är som ketchup. Smaka av med salt, kyl ner före servering.
Rare beef: Krydda oxfilén med salt och grilla tills innertemperaturen är 38 grader. Låt köttet vila. Blanda under tiden ihop tomatillos, majs, panelaost, vårlök och en skvätt olivolja. Tärna köttet och blanda ihop med de övriga ingredienserna. Avsluta med rädisor och koriander, smaka av med salt och limejuice.
Smeta ut den sotade vårlökscreman över nygrillade tortillabröd, lägg på
köttet och grönsakerna, toppa med hot sauce.
Fler recept:
Little Meats Jalapeños en Escabeche