Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Rachel Khoo lagar svensk mat

Internationella stjärnkocken Rachel Khoo tolkar hon det svenska köket – på sitt eget vis.

Somliga vet vad de vill. När det var dags för Rachel Khoo att flytta hemifrån och lämna Londonförorten Croydon bestämde hon sig för att dra till Paris och lära sig att baka. Väl där vägrade hon låta sig hindras av att hon bodde i ett kyffe på 15 kvadratmeter med minsta tänkbara kök. Det var väl klart att man kunde ha middagsbjudningar i alla fall, och varför inte starta en pop up-restaurang när man ändå höll på?

Åtta år i Paris resulterade i den mäkta populära kokboken ”The little Paris kitchen” som har översatts till 13 språk och sedermera även utmynnade i en tv-serie. I samma anda har hon fortsatt att erövra världen och nu är hennes sjätte kokbok översatt till svenska: ”Mitt lilla svenska kök”. Hon ser varje bok som ett kapitel av sin kulinariska resa, vilket är en av anledningarna till att hon råkar stå i mitt provkök och baka kardemummahjärtan. Spröda, milda och förföriskt goda.

– Jag lärde mig ganska snabbt att i Sverige ska man alltid ha kakor hemma. Sju sorter är det visst. Men jag nöjer mig med en. Och kardemumma i sötsaker är en helt ny upptäckt för mig, tidigare förknippade jag det mest med indisk mat. Det svenska köket är mycket mer kryddigt än man skulle kunna tro, säger hon.

Rachel har valt att sätta sitt eget stuk på det här med svensk matlagning, oavsett om det handlar om potatisbullar, blåbärspaj eller ärtsoppa. Enkla, men väldigt svenska smaker, dominerar.

– Jag vill få världen att upptäcka att det finns mer än köttbullar och kanel­snäckor att hämta. Det svenska köket har alltid varit före sin tid med inläggningar, rotfrukter och rökning. Här har kockar tvingats bli kreativa tack vare de korta säsongerna och blivit bra på att ta vara på det lilla som finns. På många andra håll är man bortskämd med massor av ingredienser året runt.

Själv tog hon steget att flytta till Sverige på heltid 2016 och är numera gift med en svensk man. Hon har lärt sig att omfamna allt – utom lutfisk (”Jag förstår mig bara inte på det, men runda knäcke­bröd älskar jag!”). Hon är uppvuxen med en mamma från Österrike och en pappa från Malaysia. När det vankades söndagsmiddag var det ”rena FN i rester” med rätter från halva jordklotet. Att inte kasta mat är lika viktigt som att bjuda in vänner och familj i gemenskapen.

– Allt handlade om att hylla det man har och dela med sig. Lite som min syn på Sverige.

Rachel Khoos vegetariska variant på Biff à la Lindström kallar hon Beta à la Lindström.. Bild: David Loftus

Beta à la Lindström

4 stora som huvudrätt eller 8 små som förrätt, 25 minuter

• 3–4 msk rapsolja

• 4 ägg (om det ska vara huvudrätt)

• drygt 4 msk gräddfil

Till biffarna:

• 100 g kokta rödbetor, grovt rivna

• 150 g kokt potatis, finriven

• 100 g portabellosvamp, grovt riven

• 50 g gul lök, finhackad

• 50 g rostade hasselnötter, finhackade

• 80 g kapris, grovhackad

• 2 tsk majsmjöl

• 1 tsk havssalt

• 1 tsk vitpeppar

Lägg alla ingredienser till biffarna i en bunke och blanda noga. Dela smeten i fyra delar (åtta om det är till förrätt) och forma till biffar. Hetta upp olja i en stor stekpanna och stek biffarna i 3–4 minuter per sida tills de är gyllenbruna. Stek under tiden äggen (valfritt) i en annan panna.

Lägg upp en rågad matsked gräddfil på varje tallrik. Lägg på en biff, täck med ett stekt ägg och servera med sallad.

Rachel Khoos kardemummahjärtan.. Bild: Henrik Montgomery/TT

Kardemummahjärtan

30–40 stycken, 70 minuter

• 75 g strösocker

• 1 nypa finkornigt havssalt

• 50 g färskost

• 75 g rumstempererat smör

• 1 medelstort ägg, separerat

• 125 g potatismjöl

• 150 g vetemjöl

• 1 nypa vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

• 40 g pärlsocker

• 20 g rostade hasselnötter, finhackade

• 10 g kardemummafrön

Vispa strösocker, salt, färskost och smör fluffigt. Tillsätt äggulan och vispa till en jämn smet. Blanda mjölsorterna med vanilj. Rör ihop med smörsmeten och arbeta till en slät deg. Forma degen till en platta, linda in i plastfolie och låt vila i kylen i 30 minuter.

Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till tre millimeters tjocklek. Ta ut hjärtan med kakmått och placera på bakplåtspappersklädda plåtar. Blanda pärlsocker, hasselnötter och kardemummafrön. Pensla med äggvita och strö över kardemummablandningen. Grädda i 6–9 minuter i 220 grader, för varmluftsugn, välj 200 grader. Låt svalna innan du lägger kakorna i en burk.

Rachel Khoo väljer att smocka ihop semlorna till en hel tårta.. Bild: David Loftus

Semmeltårta

8 bitar, 4–5 timmar

Deg:

• 375 g vetemjöl, plus extra

• 50 g strösocker

• 1/2 tsk finkornigt havssalt

• 2 tsk torrjäst

• 1 1/2 dl standardmjölk

• 1 tsk vaniljpulver alt. 1 tsk vaniljsocker

• 2 medelstora ägg

• 75 g rumstempererat smör

Pistagemarsipan:

• 100 g marsipan, i bitar

• 50 g pistagenötter + 2 msk finhackade

• 2–4 msk mjölk

Kardemummagrädde:

• 4 dl vispgrädde

• 40 g florsocker + extra

• 1 nypa malen kardemumma

Till degen: mät upp vetemjöl, socker, salt och torrjäst i en stor bunke. Värm sakta mjölk och vanilj i en liten kastrull. Gör en grop i mjölblandningen och häll i mjölken, tillsätt ett ägg och smör. Arbeta med maskin i cirka 5–7 minuter, alternativt knåda för hand till en smidig deg. Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka två timmar till dubbel storlek. Strö extra mjöl på bakbordet och stjälp upp degen. Dela i åtta lika stora bitar och forma till bullar.

Klä en långpanna med bakplåtspapper. Lägg en degbulle i mitten och fördela de övriga i en ring runtom. Vispa upp det sista ägget och pensla bullarna lätt. Täck försiktigt med plastfolie och låt jäsa i cirka 30 minuter.

Pensla med resten av ägget och grädda i 200 grader (varmluftsugn 180 grader) i 20–25 minuter tills ytan är gyllenbrun och bullarna låter ihåliga. Låt svalna på galler. Mixa marsipanen med 50 gram pistagenötter och två matskedar mjölk, tillsätt eventuellt mer mjölk för krämigare konsistens.

Vispa grädden fluffig med florsocker och kardemumma. Skär försiktigt igenom den avsvalnade tårtan horisontellt. Lyft av överdelen och bred marsipankräm ända ut till bottens kanter. Spritsa grädden i en spiral inifrån mitten och hela vägen ut till kanterna. Strö över finhackade pistagenötter och lägg tillbaka överdelen.

Pudra med florsocker och servera inom ett dygn.

Recepten är hämtade ur ”Mitt lilla svenska kök”.

Att dricka till

Landsort Lager (1466), 29,30 kronor för 50 cl.

Alkoholfritt: Nils Oscar alkoholfri (1909), 15,90 kronor för 33 cl.

Kaffe till sötsakerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.