Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rabarberbullar

Vilka goda bullar. Försommarsmaker fyllda med syrlig rabarberkompott.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ca 35 st

Bulldeg

5 dl mjölk, 3 %

100 g smör

50 g jäst

1 ägg

1 dl strösocker

1 tsk mald kardemumma

1 tsk grovstötta kardemummakärnor

12–14 dl vetemjöl

Fyllning

2 späda rabarberstjälkar, tunt skivad

1 dl socker

1 tsk kanel

2 msk vatten

Pensling

50 g smält smör

1/2 dl strösocker

Värm mjölken till 37 grader. Smält smöret och låt det svalna. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken blandad med smöret. Rör tills jästen löst sig i vätskan. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och blanda.

Rör nu ner mjölet lite i taget till en lös deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Det är viktigt att degen är lös annars blir bullarna kompakta och trista. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timma.

Koka upp rabarbern med socker, kanel och vatten under lock. Tag av locket och låt kompotten sjuda i ca 5 minuter tills den tjocknat. Låt kompotten svalna.

Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla snabbt ut till en stor rektangulär degplatta och fyll med hälften av den avsvalnade kompotten.

Rulla samman och skär ut ca 2 cm breda bullbitar och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper.

Gör på samma sätt med den andra deghalvan och ställ att jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker.