Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rötter i grunden

Rötter i grunden

Låt goda rötter utgöra grunden för en vegetarisk vardagsrätt. Rotsaksplättar kryddas med bland annat örter och vitlök och får en doft av det indiska köket. Till det serveras ett potatismos smaksatt med muskotnöt.

Örtkryddade rotsaksplättar med potatismos

För 4 personer

35 minuter

Till potatismoset:

15 medelstora potatisar av mjölig sort

2 dl mjölk

1 krm riven muskotnöt

Till rotsaksplättarna:

4 morötter

1 palsternacka

1 purjolök

2 vitlöksklyftor

2 ägg

1 msk tandoorikrydda

1 msk finhackad rosmarin

salt och peppar

rapsolja till stekning

Gör så här:

1. Skala potatis, morötter, palsternacka och vitlök. Skölj och ansa purjolöken.

2. Koka potatisen mjuk i osaltat vatten (salt kan göra moset klistrigt). Slå av vattnet och låt ånga av. Spara 2-3 potatisar till plättarna. Mosa de resterande med elvisp och arbeta in kokande mjölk. Smaksätt moset med riven muskotnöt, salt och vitpeppar.

3. Riv övriga rotsaker grovt, inklusive de sparade potatisarna. Strimla purjolöken fint, pressa vitlöksklyftorna och blanda med de rivna rotsakerna. Tillsätt ägg, tandoorikrydda, rosmarin, salt och peppar. Forma plättar som steks i rapsolja.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.