Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rödlöksmarmelad med rosmarin och vanilj

Alexandra Zazzi svarar på läsarbrev och bjuder på rödlöksmarmelad.

Hej!

Det är så kul att det blir mer och mer vegetariska recept som delas. Men jag tycker nog att det borde vara tydligare formulerat. När det innehåller animalier är det ju inte vegetariskt, i ordets rätta bemärkelse. Då är det lakto/ovo vegetariskt. Att då kalla det för ”veggie” sprider en missvisande bild av vad vegetariskt/veggie/vego faktiskt är. Det kanske känns knöligt att säga eller skriva laktos/ovo, men det blir än knöligare för oss veganer som blir serverade ”vegorätter” med animalier av kockar som ansträngt sig så fint. Med allergiaspekten blir det också tydligt hur viktigt det är med rätt ord för rätt sak. En maträtt som påstår sig vara vegetarisk ska inte innehålla ägg eller mjölk; två allergener som kan vara förödande för allergiker.

Det är superbra att köttnormen utmanas, men våga gå hela vägen! Ägg och mjölk är mycket lättare att ersätta än många tror.

Allt gott <3

Jonka

Hej Jonka!

Tack för bra inlägg!

Håller helt med om att det blivit en konstig användning av ordet vegetariskt och det är bra att försöka reda ut det, även om det tyvärr inte finns så stora möjligheter att påverka folks språkbruk. Vi har idag släppt loss vårt sätt att kommunicera med sms och engelsk slang och då faller tydligheten och ”det rätta” mellan stolarna. I dagens samhälle måste vi lära oss att fråga, det finns inget som förklarar allt. Ansvaret ligger på oss själva att ta reda på saker. Vi kräver att ha många val när vi äter ute eller i färdiglagad mat, och det skapar svårigheter. Att vara matlagare idag är en svår, om än oftast rolig balansgång och jag och många av mina kolleger kämpar med det varje dag för att alla skall bli nöjda. Vårt jobb är att veta vad vi lagar och vad vi har haft i våra maträtter samt att göra det med så högt miljötänk vi kan uppnå. Som kund måste man fråga om man är osäker eller har någon preferens. Rak kommunikation mellan fyra ögon, är som alltid, det som funkar. Och ja, skriver man i tidningar bör man vara tydlig vad man menar.

Jag skulle vilja säga att detta är det som gäller för de flesta idag.

Vegetariskt – en rätt som kan innehålla mejeriprodukter och ägg, ej kött, fågel, fisk.

Veganskt – en rätt som är 100 procent fri från animaliska produkter

Alla slangorden, veggie, vego med fler kan enligt mig betyda både det ena och det andra. Att man inte använder lakto/ovo benämningen längre är troligen för att det blir långt att säga.

När det gäller att ersätta ägg och mejeriprodukter, håller jag med dig, det finns idag bra och lätta alternativ för dessa. Personligen tycker jag om all typ av mat och gör medvetna val när jag äter. Jag ökar ständigt min konsumtion av grönsaker för hälsan och miljöns skull, men har svårt att helt välja bort animaliska produkter, de står för många traditioner och smaker jag älskar. Med det sagt, mer grönt på borden! I love it!

Ämne: Rödlöksmarmelad

Har försökt göra rödlöksmarmelad enligt olika recept, men lyckas inte så bra. Har du ett bra recept så jag kan prova. Har gjort på 4 lökar , 1/2 dl av varje av honung, rödvin, balsamvinäger, socker. Puttrat 1 timma,

Med vänlig hälsning,

Ulla Andersson

Hej Ulla!

Härliga röklök, min favorit bland lökarna. Jag gör min marmelad på liknande sätt som din, men låter den inte sjuda så länge. Då tappar löken struktur och spänst.

När det gäller smaksättningen kan man leka sig fram, vissa har nejlikor, andra stjärnanis, fänkålfrön, kummin mm. De personliga smaklökarna sätter sin prägel.

Här är mitt recept:

Rödlöksmarmelad

• 3-4 rödlökar, skalade och skivade i ringar

• 1 kvist rosmarin

• 1 krm vanilj, Gärna den svarta, rivna vaniljen från stång som finns att köpa i vissa affärer

• 1 msk matolja

• 0,5 dl balsamvinäger

• 1 dl rödvin

• 0,5 dl honung

• 1 msk färskpressad citron

Gör gärna så här:

Lägg olja, rosmarin, vanilj och lök i en stor kastrull och låt mjukna utan att få färg i 5 minuter. Lägg i övriga ingredienser, utom citron och låt sjuda 8-10 minuter. Rör i citronen det sista du gör och låt svalna något innan du häller upp på väl rengjorda burkar, förslut direkt. Håller i 3-6 månader om du förvarar svalt och mörkt eller i kylen.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.