Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rödbetstårta med apelsinfrosting

8-10 bitar, 60 min

En rödbetsvariant av morotskaka!

cirka 300 g färska rödbetor

smör

kokos

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl farinsocker

1 dl solrosolja

3 ägg

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk malen ingefära

1 tsk kanel

lite riven muskot

1 liten nypa salt

1 1/2 dl mjölk

Frosting:

1 apelsin, skalet+1 tsk saft

1 tsk vaniljsocker

200 g philadelphiaost

1/2 dl florsocker

1 dl vispgrädde

strössel, citronmeliss eller hackade nötter

Skala och riv rödbetorna grovt. Smörj två lika stora kakformar och strö över kokos.

Vispa ihop strösocker, farinsocker, solrosolja och ägg i en bunke. Tillsätt rödbetorna och fortsätt vispa.

Sikta mjölet och blanda med bakpulver, bikarbonat, ingefära, kanel, muskot och salt. Häll ner i smeten tillsammans med mjölken. Blanda väl och fördela smeten i formarna. Grädda i 175 grader i cirka 30 min. Testa med en sticka, den ska inte bli kladdig. Låt bottnarna svalna.

Vispa ihop rivet apelsinskal, apelsinsaft, vaniljsocker och philadelphiaost, helst med elvisp. Rör ner lite florsocker i taget. Låt stelna lite i kylen.

Stjälp upp ena botten på tallrik, tårtfat eller bricka. Bred över hälften av frostingen. Lägg på den andra botten och täck med den återstående frostingen. Garnera med strössel, citronmeliss eller nötter.

Servera med vispad grädde.