Popcorn - men ät rätt sort.
Popcorn - men ät rätt sort.

Popcornförpackningar innehåller farliga ämnen

ANNONS
|

Det är norska Dagens Næringsliv som skriver att micropopcorn kan vara farliga. Men det är inte själva innehållet i förpackningen som är källan till varningen. I stället är det emballaget som innehåller flera farliga ämnen, enligt norska Konsumentverket.

Fyra av sex testade förpackningar visade sig innehålla farliga ämnen och två ämnen som står på norska myndigheters lista över ämnen som utgör farligt hot mot hälsa och miljö, uppger tidningen

- Fluorprodukter kan vara cancerframkallande och hormonstörande. Dessa ämnen hör inte hemma i förpackningar till mat och bör totalförbjudas, säger Konsumentverkets chef Randi Flesland till Dagens Næringsliv.

ANNONS

Ämnens uppges också kunna påverka immunförsvaret, fortplantningsförmågan och ge fosterskador.

De skadliga ämnena hittades i produkter från Eldorado/Norgegruppen, Maarud och Coop. Micropopcornförpackningar från American Classic och Coop Classic innehöll inga av de farliga ämnena som testats, enligt Dagens Næringsliv.

Tidigare i år slutade danska Coop att sälja mikropopcorn efter en liknande undersökning som visade att mikropopcornen innehöll hormonstörande perfluorerade ämnen.

Hälsoriskerna gäller just mikropopcorn - i fjol berättade GP att popcorn annars till och med kan vara nyttigare än frukt.

ANNONS