Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Pippi på fågel

Det är dags att kavla upp ärmarna. Vässa kniven och börja stycka. Maria Zihammou har fått pippi på pippi – som enkelt blir till lår, klubbor, filéer och vingar.

Jag gissar att kyckling i någon form kommer högt upp som favoritkött hemma hos många. Det är ett saftigt kött som gör kyckling till ett fynd i matlagningen. Tack vare sin milda och neutrala smak går det också väldigt lätt att lägga till olika smaker. Som chili, vitlök, örter och alla möjliga kryddkombinationer. Heta, milda, aromatiska – det är bara att köra på.

Tillagningen kan man också variera, allt från soppor och grytor till min favorit – krispig, ugnsstekt kyckling. En riktig fredagsräddare som jag kryddar med chiliblandning eller vitlök och färsk timjan för smakens skull, tillsammans med några droppar ­citronsaft, rikligt med flingsalt och några drag med nymald svartpeppar. Jag gör en sallad med tomater och vinägrett som bästa tillbehören, medan kycklingen går klart inne i ugnen. Andra föredrar filéer till pasta eller kycklingspett med asiatisk soja och chilisåser. Och glöm inte saftiga kycklingklubbor med chili för bästa texmex myset.

Ett billigt och bra kökstips är att lära sig stycka kycklingens delar själv, man kan få ut olika bitar med stort användningsområde. Det är väldigt enkelt, men använd inte din allra bästa kniv när du skall ta ut lår och klubbor. Det kan jag av egen erfarenhet berätta. Jag hade en gång glömt min kniv och skulle stycka några kilo kycklinglår. Fick låna en väldigt fin och dyr kockkniv av japanskt märke från kökschefen. Delade med den fina dyra kniven kycklinglåren och upptäckte efter ett tag att det känsliga handsmidda knivbladet inte alls var särskilt rakt eller vasst längre. Fortsättningen är en helt annan historia.

Det man kan tänka på är att jobba lugnt och metodiskt. Snitta ett vinklat snitt nära skrovet för att få ut bröstfilén och skära loss låren nära skrovet. Sedan känna med fingret och hitta leden för att dela låren i två delar, klubba och lårbit. Sist ut är vingarna. Sedan står du där med skrovet kvar som man kan göra en väldigt bra buljong på. Svårare än så behöver det inte vara för att få ut max antal delar av en färsk kyckling.

Skola: Så styckar du kyckling

1 Börja med att göra ett snitt nära skrovet och skär ut låret, bänd loss och knäck till i leden. Skär loss låret runt om.

2 Dela låret, om du vill i två delar genom att hitta leden, känn med fingret och gör ett snitt genom leden och dela låren i klubba och lårbit.

3 Vinkla kniven mot skrovet vid vingen och skär loss den i vingleden som sitter en bit in mot skrovet.

4 Ta ett stadigt tag på ena sidan om kycklingen och skär ett snitt nedåt längs med bröstbenet. Vinkla kniven och skär loss bröstfilén så nära skrovet som möjligt. Gör samma sak på andra sidan.

Kycklingens olika delar

Lår

Passar bra till: Ugnsbaka, fritera och grilla.

Filé

Passar bra till:

Koka i en soppa, steka, grilla och ugnsbaka.

Vingar

Passar bra till:

Välj helst en ekologisk kyckling som har mer kött på vingarna för att till exempel göra ugnsstekta kycklingvingar.

Skrov

Passar bra till: Koka egen buljong med lök, morot, pepparkorn och salt. Koka helst i flera timmar för att få ut maximalt med smak och sila sedan buljongen.