Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pepparstek med grönpepparsås.

Pepprigt à la sjuttiotal

Pepparstek med grönpepparsås var ett måste för alla restauranger med ambitioner på 1970-talet. Här med oxfilé, men såsen passar även till billigare köttbitar eller rent av köttfärsbiffar.

Oxfilé med grönpepparsås

Till 4 personer, 30 minuter

4 bitar oxfilé, ca 600 g

salt och svartpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

1 msk smör

1 liten gul lök

3-4 persiljestjälkar

2 msk grönpeppar i lag

2 dl grädde

1 dl rödvin

1 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

sojakulör

Att äta till:

klyftpotatis med timjan

stekta tomathalvor

Gör så här:

1. Hacka lök och persilja fint. Fräs med smör i kastrull. Tillsätt grönpeppar, grädde, rödvin, vatten och kalvfond. Sjud i 10 minuter. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud fem minuter till. Färga såsen med sojakulör och smaka av med salt och peppar.

2. Skär potatis i klyftor och stek dem med olja och rosmarin på 200 grader i ugnen cirka 15 minuter. Dela tomaterna och lägg även halvorna i ungsformen.

3. Stek köttet i lika delar smör och rapsolja, först i ganska het panna för att få yta, sedan på lägre värme. Oxfilé bör inte genomstekas. Salta och peppra mot slutet. Lägg upp och garnera gärna med extra grönpeppar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.