Oxsvans – en fin råvara med mycket smak

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

ANNONS
|

Hej bästa matspaltsläsare!

För någon vecka sedan skrev jag om lax och att man i Sverige på 1800-talet hade en stor rikedom av fisken, så pass att den var en ständigt närvarande till middagsmat i vissa områden och att arbetare ville begränsa hur ofta den serverades under veckan.

Ni är många som skrivit in med era egna berättelser om gamla minnen från barndom och släktingar och ett par stycken som både undrar om och hävdar att detta är en skröna. Därför slänger jag ut frågan i etern, vet ni mera om detta skriv gärna in. Och tack ni andra som berättat era historier. Jag tar med Pias brev då man här pratar om kräftor och något så lyxigt som apelsiner till jul.

ANNONS

Hej Alexandra!

Tack för din härliga matspalt innehållande allt mellan himmel och jord! Där får jag mycket matinspiration.

För att spinna vidare på tråden om laxen har jag något liknande att bidraga med:

Mina barns farfarsmor Selma växte upp på en stor gård i Skåne. Där fanns /finns många märgelgravar och vallgravar. När de anställde någon ny person på gården, skulle det stå i kontraktet, att det bara skulle serveras kräftor två gånger i veckan. Arbetarna tyckte, att det tog för lång tid för dem att äta sig mätta på det ”skröfset”. Detta var vid sekelskiftet 1800–1900. Till julen fick barnen något, som räknades som höjden av lyx – var sin apelsin. Omvänt mot vårt senaste sekelskifte.

Vänliga hälsningar!

Pia Wockatz

Hej Alexandra!

Jag unnar mig rött kött någon gång i veckan övrigt är det mycket vegetariskt. Jag har fått fryst oxsvans av min svärmor. Jag tar gärna ditt recept på det. Helst inte så krångligt tack.

Hälsar Martin

Hej Martin!

Jag tycker om hur du pratar, du unnar dig rött kött och verkar se värdet i att begränsa intaget så att det inte överkonsumeras. Att du valt att äta det ibland och med respekt för råvaran är enligt mig helt rätt väg att gå för att göra skillnad. Tack för att du delar med dig.

ANNONS

Oxsvans är en fin råvara med mycket smak, att man dessutom, på så vis, använder hela djuret till människoföda är underbart, inget skall kasseras eller gå till spillo. Respekt till råvaran och djuret om man väljer att äta kött. Jag själv gör på liknande vis. Jag ser mig själv som flexitarian, 4–5 dagar i veckan äter jag vegetariskt och några övriga måltider kan vara kött, fisk eller fågel.

Oxsvans är en köttdettalj som behöver tillagas länge, man kan göra den i gryta eller i ugn. Jag gör oftast den i ugn. Då slänger jag in grytan och låter den sköta sig själv utan oro att det skall brännas vid. Det fungerar också ypperligt att använda en så kallad crockpot, (elektriskt slow food gryta).

Jag gör den oftast på känn, använder upp rotfrukter som blivit lite ledsna och de kryddor jag har hemma, med andra ord, receptet är inte hugget i sten, använd din fantasi och de örter som du tycker om. Hemligheten är som sagt långkok. 8–12 timmar på 80–90 grader i gryta med lock i ugnen.

Långbakt oxsvans

6 personer

• 1 kg oxsvans

• 1–2 msk olivolja

• 1 palsternacka

• ¼ persiljerot

• 2 morötter

• 2 klyftor vitlök

ANNONS

• 3 gula lökar

• 2 msk tomatpuré

• 8–10 svartpepparkorn

• 1 kvist färsk rosmarin eller 1–2 tsk torkad

• 2 lagerblad

• 1 x 33 cl flaskor mörk öl (lättöl går bra)

• Vatten som täcker

Gott att servera till:

• Surdegsbröd, potatis med mer

Gör gärna så här:

Skala och skär grönsakerna i jämnstora ”grytbitar”.

Skala lökarna, finhacka vitlök och klyfta gullök.

Lägg olja i en stor gjutjärnsgryta med lock och låt vitlök och gullök svettas utan att få för mycket färg. Rör i tomatpuré, och vänd i rötfrukterna, vänd om någon minut och vänd i köttet. Häll på öl och lägg i svartpepparkorn, rosmarin och lagerblad. Häll på vatten så att alla ingredienser är täckta med vätska. Lägg på lock och ställ in grytan i ugnen.

Sätt ugnen på 80–90 grader och låt grytan stå där över natten, gärna 10–12 timmar.

Smaka av med salt och peppar och servera.

Som alla grytor är den godast dagen efter, så förbered gärna, låt svalna ned. Förvara i kylskåp eller frys in och värm upp igen.

God med syrlig sås, yoghurt eller crème fraiche med örter att servera på toppen.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS