Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nya härliga såser till allt som är grillat

Gucka, röra, dipp – kalla det vad du vill. Men nog blir livet allt lite roligare med ett gäng sköna såser till grillat? Oavsett vad som ligger på gallret.

Det är lätt hänt att allt fokus hamnar på den där köttbiten som ska grillas. Man glömmer bort resten eller ställer på sin höjd fram en pliktskyldig sallad. Det är synd. Särskilt med tanke på hur lite ansträngning som faktiskt krävs för att åstadkomma en mumsig röra som verkligen förmår lyfta grillmiddagen till smått himmelska höjder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jag vill tipsa om några personliga och lite otippade favoriter som passar såväl till fisk som till kött och grönt. Se dem även som inspiration till att hitta på dina egna röror. Det kan vara alltifrån en simpel yoghurtsås till ett smaksatt örtsmör. Låt fantasin och smaklökarna styra och utgå ifrån vilka råvaror du har tänkt lägga på grillen. Kör en eller flera sorter, ibland kan det till och med bli gott att blanda flera olika röror.

Såser kan ju vara varma eller kalla, men för enkelhetens skull föredrar jag kalla röror på sommaren. Gärna krämiga sådana med mycket smak. Är de majonnäsbaserade brukar jag tillsätta samma mängd gräddfil eller yoghurt, som måttet på majonnäs, då blir det lite friskare smak och inte samma feta munkänsla.

Salsa är enkelt att göra själv. Bara att hacka ned valfria grönsaker och smaksätta med något syrligt, salt och lite olja. Här kan du även experimentera med sommarens bär. Jordgubssalsa är till exempel oväntat smarrigt till en grillad biff, medan krusbär passar finemang till feta fiskar.

Kryddsmör kan vara smart att förvara i en plastad rulle i kylen eller frysen – bara att skiva upp och låta och smälta på nygrillade godsaker medan de fortfarande är varma.

Visst finns det färdiga såser, smör och röror att köpa, men i de allra flesta fall blir det betydligt godare att göra dem själv. Och som i många sammanhang är en matberedare eller mixerstav din bästa vän även när det kommer till röror. Fort går det också.

Ytterligare ett plus är att röror blir ett lysande sätt att variera vadhelst du nu föredrar att grilla. Med en annan sås än sist, blir precis samma rätt som ny.

Gucka loss, sommaren är lång!

Räksmör är otroligt gott på nygrillad fisk.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Räksmör till grillad fisk

Till 4 portioner, 10 minuter

Suveränt smör med smak av hav och som passar perfekt till grillad fisk, men även gott till exempel i bakad potatis.

• 150 g smör

• färskriven muskotnöt

• nymalen peppar

• flingsalt, gärna rökt

• 1 citron

• 2 tsk fisksås

• cirka 200 g skalade räkor

• 1 liten knippa persilja

Låt smöret mjukna något kör i matberedare med knivtillsats tillsammans med lite muskot, peppar, salt, pressad citron och fisksås. Tillsätt räkor och persilja och kör hastigt lite till.

Placera en stor bit plastfolie på köksbänken och klicka på smöret. Rulla ihop till en tajt rulle.

Lägg i kylen eller frysen tills smöret stelnat.

Skär i skivor och placera sedan på nygrillad fisk medan den fortfarande är varm så att smöret smälter.

Hemgjord rabarberketchup smakar suveränt till grillat fläskkött av olika slag.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Rabarberketchup till fläskkött

Till 1 stor burk, 45 minuter

Kalasgott tillbehör till grillat fläskkött, till exempel fläskkarré.

• 500 g rabarber

• olja

• 1 gul lök, finskuren

• 3 cm skalad färsk ingefära, finhackad

• 1/2 chili, finhackad

• 1 dl strösocker

• 1/2 dl ljust muscovadosocker

• 1 dl äppelcidervinäger

• 1/2 dl pressad apelsin

• 1 kanelstång

• 1 liten nypa salt

Dela rabarbern i bitar. Skala den om den är väldigt grov.

Hetta upp lite olja i en rostfri kastrull och mjukfräs lök, ingefära och chili.

Tillsätt rabarber, strösocker, muscovadosocker, vinäger, apelsinsaft och kanelstång.

Koka upp och låt sjuda sakta i 20–30 minuter, eller tills det tjocknat. Sila om du vill – jag tycker att det blir finare om man låter bli. Fiska upp kanelstången och smaka av med salt.

Häll upp i väl rengjorda varma glasburkar om du inte ska använda ketchupen direkt. Den håller cirka en vecka i kylen.

Servera till grillat fläskkött eller korv.

Tips! För att få fin färg på din rabarberketchup kan du låta några hallon eller en liten bit rödbeta koka med.

En het cashewdipp sitter fint till grillade grönsaker.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Het cashewdipp till grillade grönsaker

Till 4 portioner, 15 minuter

Den här nötiga röran har en skön chilihetta och kompletterar framför allt grillade grönsaker väldigt väl.

• cirka 100 g rostade salta cashewnötter

• 1/2 dl vegetabilisk olja

• 1 tsk sesamolja

• 1 msk risvinäger

• cirka 1/2–3/4 tsk chiliflakes, beroende på styrka

• 1–2 tsk fisksås

• cirka 1/2 tsk honung

• 1 vitlöksklyfta, grovhackad

• 1/2–3/4 dl varmt vatten

• flingsalt

Mixa cashewnötter, båda sorternas olja, risvinäger, chiliflakes (variera mängden både efter smak och styrka, bäst är att försiktigt smaka på dem först), fisksås, honung och vitlök i matberedare med knivtillsats eller med mixerstav tills det blir en ganska slät röra.

Tillsätt lite varmt vatten i taget tills du tycker konsistensen blir lagom tjock. Smaka av med salt.

Servera till grillade grönsaker såsom majskolvar, zucchini, fänkål och aubergine.

Välj en riktigt mogen avokado när du gör guacamole och hoppa över mixern. Det blir godast när man mosar för hand.. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mias godaste guacamole

Till 4–6 portioner, 15 minuter

• 1 liten tomat

• 1 vitlöksklyfta, finhackad

• 1/2 gul lök, finhackad

• 1 chilifrukt, urkärnad och finhackad

• 1 tvättad lime

• 3 mogna avokadofrukter, urkärnade

• 1 tsk sellerisalt

• 1–2 tsk spiskummin (gärna hel, rostad och stött)

• 1 kruka färsk koriander

• peppar

• salt

Skär ett litet kryss i tomatskalet och doppa hastigt i kokande vatten. Kyl ned och dra av skalet. Hacka tomatköttet fint.

Blanda tomat, vitlök, lök och chili. Tillsätt rivet limeskal och pressa i saften.

Mosa avokadoköttet med en gaffel till krämig konsistens, det ska vara lite grovt. Rör ihop med tomat- och lökröran. Tillsätt sellerisalt och spiskummin. Blanda ner grovhackade korianderblad. Smaka av med peppar och salt.

Dekorera med lite extra koriander och servera till grillat eller som dip.

Att dricka till

Captain Lawrence Effortless Grapefruit IPA (1210), 23:90 kronor.

Alkoholfritt: Raspberry Blitz (1980), 14:90 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.